Nyheder28. marts 2024

Rusland: Moskva-angrebsmænd fik penge fra Ukraine

IS har taget skyld for angreb i Moskva. Men Rusland fastholder, at der er forbindelser til Ukraine
Det nedbrændte Crocus City Hall ses her efter angreb fredag i udkanten af Moskva. (Arkivfoto).  
Det nedbrændte Crocus City Hall ses her efter angreb fredag i udkanten af Moskva. (Arkivfoto).
 Foto: Evgenia Novozhenina/Reuters

Ruslands efterforskningskomité meddeler torsdag, at den har fundet bevis for, at mændene, der stod bag et angreb fredag på en koncertsal i Moskva, havde forbindelser til "ukrainske nationalister".

I en pressemeddelelse står der, at angrebsmændene modtog et større beløb i kontanter og kryptovaluta fra Ukraine.

- Pengene blev brugt til at forberede forbrydelsen, står der i meddelelsen ifølge det statslige russiske nyhedsbureau Tass.

Det fremgår ikke umiddelbart præcist, hvem der i komitéens øjne har sendt pengene.

Rusland har gentagne gange - foreløbig uden at fremlægge beviser - sagt, at Ukraine har forbindelser til angrebet, hvor over 140 blev dræbt.

Det har Ukraine og en række vestlige lande pure afvist.

Nu hævder Rusland, at der er beviser. De er blandt andet kommet efter "arbejde" med de fire hovedmistænkte, der søndag stærkt forslåede kom for en dommer i Moskva.

- Efterforskernes arbejde med de tilbageholdte terrorister, granskning af teknisk udstyr beslaglagt fra dem og analyse af information om økonomiske transaktioner beviser deres forbindelser til ukrainske nationalister, skriver efterforskningskomitéen.

Ifølge meddelelsen torsdag er yderligere en person blevet anholdt i forbindelse med angrebet. Denne person skal have været involveret i at finansiere det. Inden meldingen var der i alt otte varetægtsfængslede for angrebet.

Det Hvide Hus udtaler torsdag kort efter den russiske udmelding, at USA anser den militante gruppe Islamisk Stat for alene at have skylden for angrebet.

Islamisk Stat (IS) har selv taget skylden for angrebet - specifikt gruppen IS-K.

Det står for Islamisk Stat-Khorasan, som er en gruppe, der opstod i det østlige Afghanistan i slutningen af 2014. Det er en af de mest aktive regionale underafdelinger af Islamisk Stat.

De fire hovedmistænkte kommer fra Tadsjikistan.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har flere gange fremhævet, at de fire hovedmistænkte blev overmandet i regionen Bryansk i det vestlige Rusland. Han har hævdet, at de var på vej mod Ukraine efter angrebet.

Under angrebet skød mænd med automatvåben mod koncertgængere i koncertsalen Crocus City Hall i Krasnogorsk i udkanten af Moskva, inden der blev sat ild til bygningen.

Talsperson for Ruslands udenrigsministerium Marija Zakharova sagde onsdag, at det er "ekstremt svært at tro", at Islamisk Stat skulle have haft evnerne til at udføre fredagens angreb.

Sponsoreret indhold