Nyheder4. april 2024 (opd. 4. april 2024)

Rundspørge undersøger højreekstremister i politiet: Mindst 400 betjente involveret

Tallet kan være højere, men indtil videre er mindst 400 betjente i de tyske delstater genstand for disciplinærsager eller forundersøgelser om højreekstreme synspunkter
Mindst 400 betjente er genstand for disciplinærsager eller forundersøgelser om højreekstreme synspunkter. Tallet kan dog være endnu højere.
Mindst 400 betjente er genstand for disciplinærsager eller forundersøgelser om højreekstreme synspunkter. Tallet kan dog være endnu højere.
 Foto: Bernd W'stneck/AP/Ritzau Scanpix

De tyske delstater har kendskab til hundredvis af sager om højreekstremisme i politiet.

Således er mindst 400 betjente i delstaterne genstand for disciplinærsager eller forundersøgelser om højreekstreme synspunkter eller at støtte konspirationsteorier.

Det skriver det tyske magasin Stern og mediet RTL. De to medier har lavet en rundspørge i de 16 tyske delstater.

Det reelle tal kan være højere. Delstaterne Berlin, Mecklenburg-Vorpommern, Bremen og Thüringen kunne nemlig ikke levere aktuelle tal.

Nordrhein-Westfalens indenrigsminister, Herbert Reul, siger, at han ikke "ønsker den slags mennesker i politiet".

- Politibetjente, som ikke står på forfatningens fundament, men forfølger ekstremistiske synspunkter er en stor fare for demokratiet og retsstaten, siger han til Stern.

Der har været undersøgelser af mulige ekstremister i tyske sikkerhedstjenester og myndigheder i flere år.

Uli Grötsch, som er den tyske Forbundsdags repræsentant med fokus på politiet, er ligeledes bekymret.

- Vi lever i tider, hvor højreorienterede ekstremister bevidst forsøger at destabilisere den tyske politistyrke, siger han til Stern.

Berlin har ifølge Stern 96 igangværende disciplinærsager mod betjente. Men Berlin melder ikke, om det drejer sig om højre- eller venstreorienteret ekstremisme.

I 2022 offentliggjorde det føderale indenrigsministerium en rapport om situationen.

Dengang blev det offentliggjort, at 327 ansatte i føderale og delstatslige sikkerhedsmyndigheder havde koblinger til højreekstremisme. De undersøgelser var foretaget over en treårig periode.

Dengang var det især medlemskab af højreorienterede chatfora, der blev registreret af myndighederne.

Også medlemskab af en organisation, der muligvis kan true den tyske forfatning, var blandt de aktiviteter, der blev registreret.

Fokus på højreekstremisme i Tyskland er taget til, efter at myndighederne i december 2022 slog til mod en lang række formodede medlemmer af den højreekstremistiske Reichsbürger-bevægelse. 27 står nu tiltalt for kupplaner.

Sponsoreret indhold