Nyheder 12. april 2016

Røde tal: Margrethe i luksusfælden

En apanage på næsten 80 millioner er ikke nok for majestæten, som sidste år kom ud med et betydeligt underskud på den kongelige kistebund
(Foto: All Over Press)

De fleste danskere kender følelsen af at være flad sidst på måneden, men de færreste havde nok regnet med, at landets dronning også kender fornemmelsen.

Slet ikke, når man husker på, at vores regent hvert år modtager astronomiske 78,4 millioner skattekroner i apanage for at få økonomien til at hænge sammen.

Det svimlende tal er dog ikke nok til at dække Margrethes forbrug.

Sidste år endte dronningen med et samlet minus på 4,2 millioner kroner, viser en gennemgang af kongehusets økonomi for 2015.

Et overforbrug, der ville kunne sende Margrethe direkte ind på en førsteplads i TV3-programmet ”Luksusfælden”, som tidligere har taget sig kærligt af andre kendisser med ondt i økonomien.

(Foto: Thomas Laursen)

Af de godt 78 mio. kr. får prins Henrik 7,8 mio. kr. at lege med (Foto: Thomas Laursen)

En hån mod Danmark
Det ekstravagante forbrug forarger da også kongehusekspert Jens Høvsgaard, som ikke mener, at dronningen har fulgt med tiden i de senere år.

– Man kunne godt forestille sig en væsentlig mindre administration omkring Margrethe. Det er jo en hån mod den danske befolkning, at folk skal spare efter finanskrisen, og hun bare kører videre i sine Bentleyer, siger han til SE og HØR.

[node:aller-related-content]

Kareten fra 1842 er naturligvis belagt med 24 karats bladguld, når dronning Margrethe kører rundt i København.

Det pludselige underskud viser dog også, at regenten i mange år har tilsidesat vigtige istandsættelser og derfor pludselig havde brug for hurtigt at få tingene til at se godt ud, pointerer han.

– Hvis man kigger på regnskaberne i de tidligere år, så er udgifterne til renovering og istandsættelse meget små. Noget tyder på, at hun gennem årene simpelthen ikke har vedligeholdt slottene tilstrækkeligt. Sidste år havde hun så fødselsdag, og så skulle der lige ”shines” lidt op, fortæller eksperten.

Det er netop Margrethes 75-års fødselsdag, kongehuset bruger som forklaring på de 4,2 millioner, der mangler i kassen. Margrethe smed sidste år penge efter både en gallamiddag på Christiansborg Slot, en festaften i Musikhuset i Aarhus og en privat fest på Fredensborg Slot.

(Foto: Claus Poulsen)

Hmmm ... Hvilket sølvbestik skal jeg nu vælge? (Foto: Claus Poulsen)

Flere røde tal
Til den storstilede fejring havde dronningen opsparet en egenkapital på 20,4 millioner kroner, som hun kunne tære på, og den er nu nede på godt 16 millioner.

- Det er hverken første eller sidste gang, dronningen går over budget, lyder det fra Søren W. Kruse, økonomichef i kongehuset.

– I 2004 havde vi et stort underskud, da kronprinsen blev gift, og et mindre i 2012, da dronningen fejrede sit 40-års regeringsjubilæum. Men det betyder ikke, at livremmen skal spændes ind i de kommende år.

- Underskuddet er ikke udtryk for dårlig økonomistyring. Det er et udtryk for, at vi har planlagt det. Vi skal ikke spare bare for at spare. Men for at kunne varetage de forpligtelser, vi har, fortæller han.

Sponsoreret indhold