Rita: Selvfølgelig savner jeg ham, som han var

TV 2 sendte torsdag aften rørende dokumentar om Alzheimers. Her fulgte man ægteparret Rita og Aage

TV 2 sendte torsdag aften rørende dokumentar om Alzheimers. Her fulgte man ægteparret Rita og Aage

Foto: TV 2I fem år har TV 2 fulgt Rita og Aage, hvis ægteskab og liv for fem år siden med ét blev vendt op og ned, da Aage i en alder af blot 56 år fik konstateret den invaliderende og uhelbredelige demenssygdom Alzheimers.

Torsdag aften fik danskerne så et rørende indblik i ægteparrets liv og tanker med sygdommen. Det skete i TV 2-dokumentaren 'Da Aage forsvandt', hvor man på allernærmeste hold fulgte Aage og Rita fra sygdommen blev konstateret og til i dag.

I et interview med Go' Morgen Danmark fortæller Rita Knudsen i dag, at parret valgte at medvirke i dokumentaren for at skabe opmærksomhed omkring sygdommen og for at bryde tabuet, der ofte følger i kølvandet på den. I interviewet tilføjer Rita, at hun i dag gør alt for at give Aage et aktivt og indholdsrigt liv på trods af sygdommen - og at hun "selvfølgelig savner ham, som han var".

- Vi taler aldrig om demens, når vi er sammen. Jeg synes stadigvæk, at vi begge er i stand til at have et liv med kvalitet, og jeg gør alt, hvad jeg kan, for at han skal have et liv med kvalitet. Jeg sørger for, at han kommer ud og oplever nogle ting, selvom han skal være der (på plejehjemmet, red.), siger Rita i Go' Morgen Danmark, hvor hun genser et klip med sin ægtemand, der er optaget for fem år siden, da sygdommen stadig var et nyt og ukendt begreb for familien:Rita og Aage i dokumentaren 'Da Aage forsvandt' (Foto: TV 2)


- Det får mig jo til at tænke på, hvordan han var dengang, og selvfølgelig savner jeg ham, som han var, og som han var før igen, men jeg prøver jo hele tiden på at se ham - selv nu her, hvor han har den her sygdom og er langt henne i forløbet. Så prøver jeg hele tiden på at se Aage som han var og bevare det billede inde i mit hoved. Også for at vi kan bevare et værdigt forhold til hinanden, siger Rita i interviewet med Go' Morgen Danmark.

Alt tegnede ellers lyst, da Rita og Aage mødte hinanden for over 10 år siden. Det var kærlighed ved første blik, og i 2008 valgte Aage at fri til Rita. Kort tid efter skete dog dét, ingen i familien havde regnet med: Aage fik konstateret Alzheimers: En sygdom, der langsomt, men sikkert, tærer Aages hjerne op og visker hans personlighed og hukommelse væk.

- Jeg kunne slet ikke forstå, at man i sådan en alder kunne få sådan en sygdom. Jeg gør mig rigtig mange tanker, men først og fremmest tænker jeg på: er jeg overhovedet i stand til at følge ham igennem en så alvorlig sygdom? Jeg tænkte også, at hvis jeg skal svigte ham, så skal jeg svigte ham nu og ikke køre løbet igennem et stykke tid og så hoppe fra. Det vil jeg ikke kunne være bekendt. Det ville være forfærdeligt for ham, siger Rita, som er blevet trofast ved sin mands side - også efter han i 2013 måtte flytte på plejehjem, fordi demenssygdommen var så fremskreden, at det ikke længere var sikkert for ham at være alene hjemme og klare sig selv.

- Børnene havde sagt, at jeg skulle følge mit hjerte, siger Rita om beslutningen om at sende Aage på plejehjem: En beslutning, som parret tog sammen og i fællesskab med børnene:

- Jeg ville ikke være hans plejer, men blive ved med at være hans hustru. Blive ved med at have et ligeværdigt forhold. Og derfor traf jeg den beslutning, at nu var det nu, at han skulle på plejehjem, siger Rita, der ikke glemmer følelsen af, hvordan det var at aflevere sin ægtemand på plejehjemmet, velvidende om at han ikke kom hjem igen.

- Jeg havde akkurat den samme fornemmelse i kroppen, som når man afleverer sit barn første gang i vuggestue eller børnehave. Det er forfærdeligt. Så forfærdeligt at man skal gå, og de skal blive der, siger Rita, der stadig elsker Aage ligeså meget i dag som før sygdommen ramte ham.

- Selvfølgelig gør jeg det, siger Rita med et smil på læben i interviewet med go' Morgen Danmark.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close