Nyheder25. oktober 2017

Husker du Rita og Aage? Rita ramt af alvorlig sygdom

Rita nåede knap nok at bearbejde sorgen over tabet af sin mand, før at hun igen blev sendt ud i en livskrise. Den omsorgsfulde kvinde – kendt fra TV 2-programmet ”Rita og Aages sidste dans” – blev nemlig selv ramt af en alvorlig kræftsygdom
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/rita_2.jpg
 (Foto: TV 2 DANMARK)

Rita havde netop taget en tårevædet og tung afsked med sin elskede mand Aage, da hun endnu engang fik livet sat på standby på grund af alvorlig sygdom.

Den omsorgsfulde kvinde - kendt fra TV 2-programmet ”Rita og Aages sidste dans” – blev nemlig selv ramt af en livstruende kræftsygdom.

Det fortæller hun til TV 2.

- Jeg følte mig fuldstændig bombet tilbage. Jeg havde det sådan, at så kan jeg lige så godt lægge mig til at dø, siger Rita Knudsen til TV 2.

Hun havde netop pakket flyttekasser, solgt huset i Gl. Rye ved Skanderborg og sat kursen mod et nyt liv i Viborg, da hun fik konstateret kræft i tyktarmen. Og sygdommen sendte hende ned i et sort hul.

- Jeg tænkte bare, at der så ingen grund var til at blive ved med at kæmpe og tænke positivt. Så skal du nok ikke mere her i livet, var der en stemme inden i mig, der sagde, fortæller Rita til TV 2.

Rita fandt styrken til at kæmpe kampen med hjælp fra blandt andet healing – og en operation, hvor hun fik fjernet en halv meter af sin tyktarm. I dag er Rita heldigvis kræftfri.

Danskerne mødte for første gang Rita, da hun og hendes mand fortalte deres rørende historie om kampen mod demens.

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/rita_2.jpg
 (Foto: TV 2 DANMARK)

Rita og Aage bevarede kærligheden til hinanden - til trods for demensen. Foto: TV 2 DANMARK

Rita og Aage havde lige planlagt bryllup, da det utænkelige skete: Aage fik – i en alder af bare 56 år – konstateret den uhelbredelige og invaliderede demenssygdom Alzheimers.

Trods sorgen, chokket – og ikke mindst dét faktum at Aage til sidst ville blive en skygge af sig selv – valgte parret at blive sammen og trodse demensen.

I de sidste seks år flugte TV 2 parret fra Ry ved Skanderborg i deres op- og nedture. Og i marts i år var kameraerne også med for allersidste gang, da Rita tog afsked med sin elskede mand efter en hård kamp mod sygdommen.

I den rørende dokumentar ”Rita og Aages sidste dans” var Aage flyttet på plejehjem, og Rita besøgte ham så ofte, hun kunne.

Men sygdommen tog hurtigt mere og mere fat – og under otte år efter, at parret blev gift, måtte Rita begrave sin elskede mand.

Til sidst i programmet holdt Rita en rørende tale til sin mand ved begravelsen:

- Kære Aage

- For knap otte år siden stod vi her i kirken med front mod alteret dengang og beseglede vores kærlighed til hinanden. Det var en dejlig dag. Jeg husker den med meget stor glæde.

- Og tak for alle de gode oplevelser, vi trods alt fik lov til at få.

- Jeg synes, at jeg har kæmpet en lang, sej og ensom kamp for at få lov til at beholde dig, men Alzheimers sejrede. Vores kærlighed til hinanden var han dog ikke i stand til at fjerne eller tage væk.

Alt tegnede lyst, da Rita og Aage mødte hinanden for over 10 år siden. Det var kærlighed ved første blik, og i 2008 valgte Aage at fri til Rita. Kort tid efter skete dog dét, ingen i familien havde regnet med: Aage fik konstateret Alzheimers: En sygdom, der langsomt, men sikkert, tærede Aages hjerne op og viskede hans personlighed og hukommelse væk.

Med tiden blev Aage så dårlig, at han ikke kunne bo hjemme, og i 2013 måtte han flytte på plejehjem. Han fik sværere og sværere ved at formulere sig, og til sidst var sygdommen så fremskreden, at han ikke længere kunne gå. Og hukommelsen forsvandt også, langsomt men sikkert.

Til det allersidste nærede Aage dog stadig dybe følelser for Rita – og han lyste op hver gang, hun kom for at besøge ham.

I 2015 sendte TV 2 for første gang en dokumentar om Rita og Aage. Efterfølgende satte Rita ord på den sorg og chok det var, at Aage blev ramt af demens:

- Jeg kunne slet ikke forstå, at man i sådan en alder kunne få sådan en sygdom. Jeg gør mig rigtig mange tanker, men først og fremmest tænker jeg på: er jeg overhovedet i stand til at følge ham igennem en så alvorlig sygdom? Jeg tænkte også, at hvis jeg skal svigte ham, så skal jeg svigte ham nu og ikke køre løbet igennem et stykke tid og så hoppe fra. Det vil jeg ikke kunne være bekendt. Det ville være forfærdeligt for ham, fortalte Rita i et interview med Go’ morgen Danmark i april 2015.

Og Rita blev ved Aage til det allersidste.

- I mandags drog du dit sidste suk og begav dig i forvejen ud på den sidste rejse. Jeg stod hos dig, og alt var trygt og godt. God rejse, Aage, lød hendes sidste ord således til Aage.

Sponsoreret indhold