Nyheder22. marts 2024

Retten slår fast: Bodum har krænket rettighed til Royal Copenhagen-kop

Fiskars, der ejer Royal Copenhagen, vinder en stor sejr i Sø- og Handelsretten over Bodum
Forskellen på de to kopper er for ens til at Borup i fremtiden må sælge sin version af den.
Forskellen på de to kopper er for ens til at Borup i fremtiden må sælge sin version af den.
 Foto: Sø- og Handelsretten/Free

Bodum må ikke længere fremstille en kop, som firmaet kalder "Douro". Bodum skal tilbagekalde og destruere alle de kopper, der er på lager eller kommet i handlen, uanset farve og størrelse.

Sådan lyder det i en dom, som Sø- og Handelsretten fredag har afsagt.

Fiskars, der ejer Royal Copenhagen, havde lagt sag an mod Bodum med påstand om, at sidstnævnte virksomhed med sine "Douro"-kopper krænkede rettigheden til Royal Copenhagen-koppen "Contrast". "Douro"-koppen var en efterligning, lød det.

Det er Sø- og Handelsretten enig i. Fiskars er af retten blev tildelt et vederlag på 75.000 kroner.

- På trods af forskelle finder retten, at "Douro"-koppen i al væsentlighed har samme designmæssige udtryk som "Contrast"-koppen, og at kopperne for beskueren med det utrænede øjne efterlader det samme helhedsindtryk, skriver retten i sin dom.

Ifølge Bodum er det de "kulturgeografiske landskabskonturer i den portugisiske vindal omkring floden Douro", som har inspireret til designet af producentens "Douro"-kop.

Opfattelsen hos Fiskars var, at "Douro"-kruset er en efterligning af Royal Copenhagen-koppen "Contrast". Den fik sin udformning fra designeren H.C. Gjedde tilbage i 2007.

I det sammenfattende processkrift, som Fiskars havde indleveret til Sø- og Handelsretten, stod der, at "Contrast"-koppen trods et "nyt og anderledes formsprog" alligevel er tro mod det karakteristiske Royal Copenhagen-udtryk.

Det er blandt andet det riflede porcelæn, som er karakteristisk. Ikke bare for "Contrast"-serien, men langt tilbage i den kongelige porcelænshistorie, som begyndte helt tilbage i 1775.

Den nederste del af "Contrast"-koppen er på ydersiden beklædt med et bånd af farvet silikone med de samme rifler som porcelænet. Og det er navnlig her, at Bodum ifølge Fiskars kommer for tæt på med sit "Douro"-krus.

Både i størrelse, i helhedsudtryk og i detaljer minder Bodum-produktet så meget om Royal Copenhagen-koppen, at der er tale om "en nærgående efterligning", lød det i processkriftet.

Bodum afviste påstanden. Selskabet henviste til, at "Douro"-kruset designmæssigt skal ses som en udvikling, der går tilbage til kruset kaldet "Picnic" fra 2004.

Dette krus havde også et silikonebånd og blev altså til flere år før det kongelige porcelænskrus med navnet "Contrast".

Bodum anførte i sit processkrift, at "Douro" er en designlinje med flere produkter, som alle er karakteriseret ved et riflet mønster.

Sponsoreret indhold