Nyheder24. januar 2023

Rekord underskriftsindsamling: Mere end 400.000 danskere vil bevare store bededag

Underskriftindsamlingen om at bevare store bededag er den største i danmarkshistorien
Regeringens plan om at afskaffe store bededag er bestemt ikke populær blandt befolkningen. 
Regeringens plan om at afskaffe store bededag er bestemt ikke populær blandt befolkningen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Danskernes krav om at bevare store bededag får mere og mere medvind.

Nu har 405.555 personer skrevet under på Fagbevægelsens Hovedorganisations underskriftsindsamling på sitet bevarstorebededag.dk.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det gør modstanden mod at afskaffe store bededag historisk, da det er den største underskriftsindsamling i danmarkshistorien.

Det siger Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det er kæmpestort. Sammenlignet med andre underskriftsindsamlinger, så er det et enormt højt tal, og det viser, at der er en voldsom modstand imod forslaget om at afskaffe store bededag, siger Roger Buch, der er centerleder og chefforsker med speciale i blandt andet valg og politik.

Før balladen om store bededag var det fagforeningen 3F’s kampagne fra 2017 mod en forhøjelse af pensionsalderen, der havde rekorden med 217.000 underskrifter.

Antallet af underskrifter kan have en effekt, forklarer Roger Buch.

- Der er noget, man i politik kalder “the power of numbers”. De har en særlig magt, og politikere elsker at slynge om sig med tal. Så giver de to milliarder til det ene og fem milliarder til det andet. I politik får det en slagkraft, når tallene bliver store nok, siger Roger Buch.

Omvendt er det hans vurdering, at der skal endnu mere til end de nuværende 405.555 underskrifter, før politikerne begynder at genoverveje deres standpunkt om at afskaffe store bededag.

- Hvis det var en million underskrifter, ville det måske gøre en større forskel. 400.000 personer er stadig kun 10 procent af danskerne med stemmeret, siger Roger Buch.

Sponsoreret indhold