Nyheder27. oktober 2023

Regeringen ændrer forslaget om afbrænding af koraner

Forbuddet skal kun gælde skrifter med væsentlig religiøs betydning, lyder det nu
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) varsler ændringer i lovforslaget om forbud mod koranafbrændinger, der ventes præsenteret fredag.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) varsler ændringer i lovforslaget om forbud mod koranafbrændinger, der ventes præsenteret fredag.
 Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix

Regeringen ændrer sit omdiskuterede forbud mod utilbørlig behandling af religiøse genstande til kun at omfatte "skrifter med væsentlig religiøs betydning."

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

- Det har været vigtigt for regeringen, at lovforslaget skulle være så præcist som muligt, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S) i meddelelsen.

- Vi har valgt at justere lovforslaget, og det har vi bl.a. gjort på baggrund af Politiforbundets høringssvar og bekymring for, om forbuddet med den oprindelige formulering ville være for svært at håndhæve i praksis.

I august annoncerede regeringen, at den ville indføre et indgreb mod afbrænding af koraner.

Over sommeren havde koranafbrændinger i Danmark og Sverige tiltrukket sig stor international opmærksomhed. Regeringen argumenterede for, at det skadede danske interesser og øgede trusselsbilledet mod Danmark.

Siden har regeringens forslag vakt skarp kritik i Folketinget, hvor partier vil ophæve den normale clearingaftale for folketingsmedlemmer, således at alle folkevalgte skal møde op til afstemningen om forbuddet.

En stor bunke høringssvar har udtrykt kritik af regeringens forslag.

Eksempelvis har Politiforbundet udtrykt bekymring over, at det fremlagte regeringsforslag ville være svært at håndhæve for de enkelte betjente.

I det nye forslag, der er sendt ud fredag, forsøger regeringen at komme den kritik i møde.

Forslaget indeholder desuden flere ændringer.

Det tydeliggøres eksempelvis, at kunstværker, hvor den utilbørlige behandling er en mindre del af et større værk, ikke vil være omfattet af forbuddet.

Det har været et punkt, De Radikale ville have ændret for at kunne støtte forslaget, ligesom flere kultur-aktører har rejst bekymring for denne del af det oprindelige lovforslag.

Ligeledes fastsættes det, at det ikke vil være strafbart at billige utilbørlig behandling af de religiøse skrifter.

Her har juridiske eksperter peget på, at der var et uhensigtsmæssigt hul i regeringens første lovforslag. Forslaget ville ifølge eksperter risikere at medføre en skarp straf for at udtrykke anerkendelse af afbrændinger af koraner.

Det nye lovforslag afgrænser sig desuden til trossamfund, som er registreret som anerkendte efter trossamfundsloven, samt folkekirken.

Det adskiller sig dermed fra det første forslag, hvor der var lagt op til, at trossamfund, der ikke var anerkendt, skulle omfattes.

Sponsoreret indhold