Nyheder21. marts 2022

Red Barnet: Seks millioner børn er fanget i Ukraine

Over en femtedel af børnene i Ukraine er flygtet på grund af Ruslands invasion, men der er stadig flere millioner børn, der er fanget i landet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Seks millioner børn er fanget i Ukraine. En stor andel gemmer sig nu under bygninger, der lige nu er under angreb.

Det skriver Red Barnet i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, samtidig med at et stigende antal skoler og hospitaler bliver angrebet.

Mange af børnene lever med ringe adgang til basale fornødenheder som mad, rent vand og lægehjælp.

- Gaderne i Ukraine bliver brugt som slagmarker. Mindst 59 børn er ifølge FN blevet slået ihjel, mens flere medier vurderer, at tallet kan ligge omkring 100, siger Red Barnets landsdirektør i Ukraine, Pete Walsh, i pressemeddelelsen.

- Reglerne for krig er meget klare. Børn må ikke gøres til mål. Det samme gælder for hospitaler og skoler. Vi bliver nødt til at beskytte børnene for enhver pris, siger han.

Mindst 464 skoler og 43 hospitaler er blevet ødelagt i Ukraine siden Ruslands invasion af landet 24. februar. Det oplyser Red Barnet, der henviser til tal fra det ukrainske uddannelsesministerium.

Går udover børnenes fremtid

De mange angreb på skolerne får Red Barnet til at frygte for børnenes indlæring.

- Held i uheld har vi haft en coronalukning, som betyder, at undervisere er blevet rigtig dygtige til at give onlineundervisning, hvis børnene har adgang til internet, fortæller Red Barnets internationale uddannelseschef, Helle Gudmandsen, til Ritzau.

- Til gengæld er den tryghed, der kommer med at gå i skole, lære og have en hverdag, forsvundet.

- Noget af det første, flygtningefamilier spørger om, når de har været udsat for en krise, er, om deres børn kan komme i skole.

- De fleste forældre ved, at det kan være en forudsætning for, at deres børn kan klare sig senere i livet, og at det er med til at give tryghed, siger hun.

Over en femtedel af landets børn er flygtet ud af landet som følge af krigen. Det svarer til mere end 1,5 millioner børn.

Ukrainere i Danmark

Ifølge de seneste tal fra Udlændingestyrelsen har 91 ukrainere fået opholdstilladelse i Danmark, efter særloven trådte i kraft torsdag.

I samme periode har 8834 ukrainere påbegyndt ansøgning om opholdstilladelse i Danmark ved at booke en tid på Borgerservice.

De første ukrainske flygtningebørn startede mandag i skole på Langeland.

FN vurderede søndag, at ti millioner ukrainere er flygtet eller internt fordrevet siden Ruslands invasion for snart fire uger siden.

Det svarer til knap en fjerdedel af befolkningstallet i Ukraine før invasionen, som lå på 44 millioner mennesker.

Sponsoreret indhold