Nyheder20. januar 2023 (opd. 20. januar 2023)

Rasmus Paludan skaber international krise: Truer NATO's planer

Vil brænde en koran af ved den tyrkiske ambassade i Stockholm - det får nu Tyrkiet til at reagere
Rasmus Paludan er ekspert i at skabe kaos og kriser. Nu tager han "sit talent" til et helt nyt niveau.
Rasmus Paludan er ekspert i at skabe kaos og kriser. Nu tager han "sit talent" til et helt nyt niveau.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Tyrkiets udenrigsministerium havde fredag indkaldt Sveriges ambassadør i landet for at fordømme den dansk-svenske politiker Rasmus Paludans planer om at afbrænde en koran ved en demonstration nær den tyrkiske ambassade i Stockholm lørdag.

Det oplyser en kilde i det tyrkiske ministerium til nyhedsbureauet Reuters.

På mødet fik den svenske ambassadør at vide, at Tyrkiet på det kraftigste fordømmer den "provokerende" protest, der omfatter afbrænding af muslimernes hellige bog.

Tyrkiet: Noget for noget

De to protester, der altså er en torn i øjet på Tyrkiet, finder sted på et politisk følsomt tidspunkt for Sverige.

Sammen med Finland venter svenskerne på svar på en ansøgning om at blive medlem af forsvarsalliancen Nato. Det kræver, at alle medlemslande godkender det.

Men Tyrkiet har betinget sig, at især Sverige stopper enhver form for støtte til grupper, som ifølge tyrkerne har forbindelse til PKK.

Det er anden gang på en uge, at den svenske ambassadør kaldes ind til skideballe i Tyrkiets udenrigsministerium.

Torsdag måtte han ind og forklare sig om en video, som en kurdisk gruppe i Stockholm havde lagt på nettet. Den viste en dukke, der skulle forestille Erdogan, dingle med et reb om benene uden for rådhuset i Stockholm.

Det er noget, Paludan flere gange har gjort - eller varslet, at han ville gøre - ved protester i både Sverige og Danmark.

Denne gang har han meddelt, at formålet med demonstrationen er at "markere lidt ytringsfrihed" over for Tyrkiet, skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Paludans protest finder sted, samtidig med at en pro-tyrkisk gruppe har planlagt en demonstration i same område for at vise støtte til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkiets regering er også utilfreds med, at Sverige tillader en kurdisk demonstration. Den skal efter planen også finde sted i Stockholm lørdag.

Demonstrationen bliver holdt af en gruppe, der sympatiserer med det forbudte kurdiske arbejderparti, PKK. Og det er i Tyrkiets øjne et "brud" på den aftale, Tyrkiet har med Sverige, siger den tyrkiske kilde.

Sponsoreret indhold