Nyheder15. juli 2021

Raser over krydsogtværs: Sorte børn kaldes "negerpiger"

En klokkeklar fejl sneg sig ind i en børnekrydsordtværs, og af praktiske og tekniske årsager kan bladet ikke straks trækkes tilbage
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/design_uden_navn_-_2021-07-15t084303.873.png
 Foto: Tankesport

Krydsord er normalt lig med feriestemning og afslapning, men ét ord fik Topo Houston helt op i det røde felt.

I en sommer-krydsord i børnebladet "Sofus' Lillebror" nummer 574 på side 29 skal man til et af krydsordene finde svaret til "sorte børn", som viser sig at være det stødende ord "negerpiger".

- Jeg er fucking rasende. Hvorfor er det her et krydsord i 2021. Jeg var ikke en negerpige, jeg er ikke en negerkvinde. Det her, det er racistisk, ulækkert og vidner om en ligegyldighed som jeg har mærket hele fra omverden hele mit liv. Fuck this shit!!, skriver hun på sin Twitter-profil.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

Bladet udgives af Tankesport, som ligger under virksomheden Keesing, og de har en forklaring på, hvorfor det ord et end i en krydsogtværs i dag. Det er nemlig en gammel krydsogtværs, der er blevet gemoptrykt i det nyeste "Sofus' Lillebror".

- Ved en meget beklagelig fejl, er vi i seneste nummer af krydsordsbladet Sofus’ Lillebror kommet til at genoptrykke en meget gammel opgave, der indeholder et ordvalg, som hører en anden tid til, kan virke stødende og strider imod vores moderne sprogpolitik. Det drejer sig om løsningsordet ”Negerpiger” på side 29, lyder det fra Tankesport-redaktionen på Facebook.

Forbudt ord

Forlaget er af den overbevisning, at sproget skal være mangfoldigt, men at der bestemt er undtagelser for, hvad de vil putte ind i en krydsogtværs.

- Ordet neger og afledningen negerpiger – og ikke mindst med forklaringen ”sorte børn” – er så absolut ikke ord, vi tillader i vores opgaver og derfor tager vi sagen meget alvorligt.

Artiklen fortsætter under opslaget ...

Så selvom forlaget tidligere har forsøgt at fjerne de utidssvarende ord fra deres krydsordarkivet, så er der tilsyneladende sket en svipser ved dette genoptryk.

Fejlen er sket, og det er hverken teknisk eller praktisk muligt, at bladet kan trækkes tilbage før begyndelsen af august, forklarer Tankesport. Som er plaster på såret har virksomheden tænkt sig at sende tidssvarende og fejlfri blade i erstatning til de berørte.

Topo Houston tager imod undskyldningen, men det ændrer ikke på, at det var vigtigt for hende at råbe op.

- Det var vigtigt for mig at reagere prompte og højlydt. Jeg vil ikke blive holdt i den strukturelle racismes lænker. Det ord er forbundet med så meget smerte og udstødelse i mit liv, så at blive eksponeret for det i et hyggemagasin til børn var for meget, skriver hun til Jyllands-Posten.

Krænkelseskultur

Det er langt fra kun Topo Houston, der mener, at krydsordssvaret overskred grænsen for, hvad der er okay.

- Forstår virkelig godt din vrede. Det er fandme sygt!! Fedt du tog fat i dem, håber de lader høre fra sig. Ellers må vi råbe den op sammen, skriver en som et svar til Topo Houston.

- WTF!? Så er det fandme også svært at opdrage børn til ikke at bruge det ord. Hold kæft jeg troede vi var kommet længere end det!, lyder det fra en anden.

Dog er kommentarsporet ikke et enstemmigt kor. Flere mener også, at Topo Houston og andre lige bør klappe den krænkelsesparate hest og slappe lidt af.

- Det er en joke, ikke? Jeg mener, al den opfarenhed, for det? Krænkelseskulturen når nye højder, lyder det fra en bruger på Twitter.

- Det er en kryds og tværs for pokker, mener en anden.

Sponsoreret indhold