Nyheder10. marts 2024

Ramadan i skyggen af Gaza-konflikten: Spændinger stiger

Med en eskalerende krig og madmangel forbereder palæstinenserne sig på en tung fastemåned. Israel skærper sikkerheden ved Al Aqsa moskéen, mens Hamas stadig holder gidsler.
Intet er, som det plejer i Gaza. For hvor det var slemt før, er det katastrofalt nu. Og det kan snart blive endnu værre.
Intet er, som det plejer i Gaza. For hvor det var slemt før, er det katastrofalt nu. Og det kan snart blive endnu værre.
 Foto: Mohammed Abed/AFP/Ritzau Scanpix

Palæstinensere forberedte sig søndag på fastemåneden ramadan, hvor spændingerne i Gaza ventes at tage til på grund af fortsat krig og mangel på mad.

I fastemåneden faster muslimer i de lyse timer. Om aftenen mødes familie og venner til et fælles måltid.

Israel har sendt tusindvis af politifolk til Gaza og til de snævre gader i Jerusalems gamle bydel, hvor mange muslimer ventes at samles dagligt omkring Al Aqsa moskéen.

Moskéen er et af de helligste steder i muslimernes religion, og ramadan er en tid, hvor flere kommer mere i moskéen.

Moskéen ligger på Tempelbjerget, som er helligt for jøderne. I 2021 var stedet et brændpunkt, da det kom til voldsomme uroligheder igennem ti dage i en konfrontation mellem Israel og Hamas.

Men volden dengang er blevet overgået af den nuværende krig i Gaza, hvor over 31.000 mennesker er blevet dræbt under israelske angreb mod Hamas i Gazastriben.

Krigen i Gazastriben begyndte den 7. oktober 2023, da den militante bevægelse Hamas trængte ind i Israel fra Gaza og dræbte omkring 1200 israelere. 240 andre blev taget med til Gaza som gidsler.

Israel angreb efterfølgende Gazastriben og erklærede, at Hamas skal udslettes. Siden er store dele af Gazastriben blevet ødelagt. De fleste af de omkring 2,3 millioner palæstinensere er flygtet fra deres hjem under krigen.

Officielt holder Hamas stadig 134 gidsler. Det er ikke klart, hvor mange af dem der stadig lever.

- Vi har ikke gjort nogle forberedelser til ramadan, fordi vi har fastet i fem måneder nu, siger Maha, mor til fem. Normalt ville hun have pyntet sit hjem op med dekorationer forud for festen Iftar, når fasten er forbi.

- Vi har intet mad. Kun lidt dåsemad og ris. Det meste mad kan sælges for ufatteligt høje priser, siger hun via en chat-app fra Rafah, hvor hun har søgt tilflugt sammen med sin familie.

På Vestbredden har volden nået rekordhøjder i de seneste to år. Den er eskaleret yderligere, siden Gaza-krigen begyndte. Situationen er særlig spændt i byer som Jenin, Tulkarm og Nablus, hvor er ventes flere sammenstød.

I Israel er der frygt for, at palæstinensere vil køre biler i folkemængder eller stikke folk ned på gaden.

Mange kan intet andet end at vente - og ser ikke noget alternativ til at vente og håbe på fred.

Sponsoreret indhold