Nyheder18. marts 2024

Putin taler ud om Navalnyj: Ville bytte ham for en anden

Aleksej Navalnyj kunne have været en del af en fangeudveksling, indrømmer Putin, men Navalnyjs skæbne blev beseglet i en russisk straffelejr. Navalnyjs talskvinde hævder, han blev dræbt for at forhindre udvekslingen

Ruslands præsident, Vladimir Putin, var gået med til en fangeudveksling, som involverede oppositionslederen Aleksej Navalnyj, inden Navalnyj døde i februar.

Det siger Putin søndag under en tale, hvor han har erklæret sin sejr ved det tre dage lange russiske præsidentvalg.

Han siger samtidig, at hovedbetingelsen for en udveksling var, at Navalnyj ikke ville vende tilbage til Rusland.

Det er første gang i flere år, at Putin siger Navalnyjs navn højt i offentligheden.

- Hvad angår hr. Navalnyj. Ja, han gik bort. Det er en tragisk begivenhed, siger Putin ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Et par dage før hr. Navalnyj døde, fortalte nogle kolleger mig, at der var en idé om at udveksle hr. Navalnyj for nogle folk, som er i fængsel i vestlige lande.

Den idé gik Putin ifølge eget udsagn med til.

16. februar faldt oppositionspolitikeren Navalnyj om i en straffelejr i Sibirien, hvor han var i færd med at afsone domme på mere end 30 års fængsel i alt.

Navalnyj, der tidligere er blevet kaldt "Putins værste fjende", blev 47 år.

Navalnyjs støtter beskylder Putin for at stå bag hans død. Det har den russiske regering afvist.

En talskvinde for Navalnyj har tidligere udtalt, at den afdøde oppositionspolitiker blev dræbt, fordi han stod til at blive udvekslet.

Talskvinden Maria Pevtjikh sagde, at der blev ført forhandlinger om, at Navalnyj skulle frigives sammen med to amerikanske fanger.

Til gengæld skulle den russisk efterretningsagent Vadim Krasikov, som er fængslet på livstid i et tysk fængsel, frigives.

Pevtjikh nævnte ikke, hvilke to amerikanere der skulle have været en del af de påståede forhandlinger. Men det var muligvis journalisten Evan Gershkovich fra Wall Street Journal og Paul Whelan, en tidligere amerikansk marineinfanterist.

Sponsoreret indhold