Nyheder9. oktober 2022

Putin om bro-angreb: Terror!

Putin mener, at angrebet på Krim-bro er udtænkt, udført og beordret af ukrainske specialstyrker
Satellitbilleder viser her røg, der kommer op fra broen over Kertj-strædet, der forbinder Rusland og Krim. 
Satellitbilleder viser her røg, der kommer op fra broen over Kertj-strædet, der forbinder Rusland og Krim.
 Foto: Maxar Technologies/Reuters/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: I morgen gør Putin det

Ruslands præsident, Vladimir Putin, giver ukrainske specialstyrker skylden for den eksplosion, der lørdag morgen ramte den bro, som forbinder Krim-halvøen med Rusland.

- Der er ingen tvivl. Dette er en terrorhandling, der har til formål at ødelægge afgørende vigtig civil infrastruktur, siger Putin.

Hans udtalelse er den første offentlige om eksplosionen på broen over Kertj-strædet.

- Det var udtænkt, udført og beordret af de ukrainske specialstyrker, siger Putin i en video, der er offentliggjort af den russiske regering.

Præsidenten holdt søndag møde med Aleksander Bastrijkin, som er chef for Ruslands efterforskningskomité. Han præsenterede resultatet af den foreløbige undersøgelse for præsidenten.

Bastrijkin meddelte også til Putin, at udenlandske stater og russiske borgere hjalp med at forberede angrebet. Det skriver dpa.

Tidligere søndag var russiske dykkere sendt ned for at undersøge de skader, som den kraftige eksplosion har påført den vigtige vej- og jernbanebro mellem Krim og det sydlige Rusland.

Tre døde

Den russiske regering har meddelt, at det var en lastbilbombe, der eksploderede. Den kraftige eksplosion antændte godsvogne med brændstof, der også var ved at krydse broen.

Billeder viser, at dele af vejsporene på broen er kollapset og faldet i vandet.

Ifølge Rusland døde tre mennesker.

Eksperter siger dog, at eksplosionen kan have været forårsaget af et missil.

Hidtil har ingen påtaget sig skylden for angrebet.

Broen er et vigtigt symbol for Rusland. Putin var personligt med ved indvielsen af den 2018, hvor han kørte en lastbil hen over broen.

Broen er også en vigtig forsyningslinje for Rusland. Landet benytter den til at få brændstof, våben, mad og andre forsyninger frem til russiske styrker på Krim og i de dele af Ukraine, hvor russiske styrker kæmper.

Regeringen i Moskva har fastholdt, at broen var sikker trods kampene i Ukraine.

Eksplosionen betød, at jernbaneforbindelsen blev midlertidigt afbrudt. Broen er dog stadig farbar i to andre vejspor, meddelte russiske myndigheder lørdag.

Krigen i Ukraine har også berørt Krimhalvøen, som Rusland annekterede i 2014. Her har der været flere angreb mod militærbaser.

Den 19 kilometer lange bro er Europas længste.

Sponsoreret indhold