Nyheder22. december 2023

Professor og journalist Erling Bjøl er død

Erling Bjøl blev hele 105 år

Professor, historiker og journalist Erling Bjøl er død i en alder af 105 år. Det skriver Politiken.dk.

For ældre generationer står Erling Bjøl som en sjældent skarp iagttager og beskriver af udenrigspolitik i det 20. århundrede.

Bjøl blev student i 1937, og allerede året efter begyndte han som udenrigsmedarbejder ved United Press.

Under tyskernes besættelse af Danmark under Anden Verdenskrig flygtede han til London, hvor han arbejdede for BBC og den illegale danske presse.

Tilbage i Danmark efter krigen blev han ansat ved Dagbladet Information og derefter Politiken.

I 1963 blev han konstitueret professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Her stod han bag opbygningen af det nye fag international politik - også kaldet "magtens rugekasse" - og havde flere senere berømte politikere som studerende på statskundskab.

Blandt dem Svend Auken og Bertel Haarder, der begge har prist deres gamle forelæser i høje toner.

Opbygningen af det nye fag er en af hans største bedrifter, vurderer tidligere chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard.

- Det kom til at revolutionere den danske forvaltning, både fordi det satte ord og system på det, der hidtil bare været ”sådan som man gjorde”.

- Men også fordi der fra hans første hold studerende udsprang en perlerække af den generations mest fremtrædende politikere og embedsmænd, siger Bo Lidegaard til Ritzau.

Han fremhæver også Bjøls journalistiske indsats under krigsårene.

- Han var den sidste nulevende journalist, der personligt interviewede datidens store statsmænd som de Gaulle og Winston Churchill, og som fulgte i hælene på de fremrykkende allierede styrker i 1945 frem mod Berlin, siger Bo Lidegaard.

I et interview med fagbladet Journalisten i 2016 formulerede Bjøl sin kongstanke:

- Alle journalister bør være på vagt over for magten og have en indbygget mistillid til magten. Korrupte samfund trænger mere end nogensinde til, at journalister graver i magtens mørke og skjulte sider.

Erling Bjøl har udgivet en lang række bøger om blandt andet Norden, verdenshistorien, atomoprustning og sikkerhedspolitik.

Bjøl begyndte allerede i sine 70'ere at miste synet og begyndte herefter at lytte til lydbøger på dansk, svensk, tysk, engelsk og fransk.

Med sin kone, Denise Bjøl, som mangeårig, trofast oplæser af nyheder.

Bjøl holdt sig skarp til det sidste, lyder det fra Bo Lidegaard.

- Det er kun få uger siden, jeg sidst talte med Erling Bjøl og fik indtryk af hans usvækkede interesse for verden, der omgiver os, siger Bo Lidegaard.

Sponsoreret indhold