Nyheder29. december 2023

Prisen på nytårstorsk er steget voldsomt: Her er årsagen

Mange dage med blæsevejr har betydet mindre fangster af frisk torsk - og en voldsom prisstigning på den populære spise
Mange dage med blæsevejr har betydet mindre fangster af frisk torsk - og en voldsom prisstigning på den populære spise.
Mange dage med blæsevejr har betydet mindre fangster af frisk torsk - og en voldsom prisstigning på den populære spise.
 Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix 2017)

Mange dage med blæsevejr op til årsskiftet har betydet, at der er blevet fanget færre friske torsk i de danske farvande end vanligt.

Det betyder, at prisen på nytårstorsk i gennemsnit ligger dobbelt så højt som normalt.

Det fortæller Flemming Kvejborg, der er medejer af Hanstholm Fiskeauktion.

- Gennemsnitsprisen på de torsk, vi har solgt inden nytår, har været på omkring 70 kroner per kilo i auktionshallerne. Det er det dobbelte af årsgennemsnittet.

- Nogle af de rigtig fine torsk er blevet solgt til op til 112 kroner per kilo, siger han.

Det er onsdag, torsdag og fredag, at de friske torsk er blevet bortauktioneret til opkøbere ved Hanstholm Fiskeauktion, der er den største fiskeauktion i landet.

Normalt bliver mellem 130 og 140 ton torsk i dagene op til det nye år solgt på fiskeauktionen. I år har blot 87 ton torsk været under hammeren i Hanstholm, fortæller Flemming Kvejborg.

Det er flere dage med kraftigt blæsevejr, der har gjort det vanskeligt for fiskerne at fange de samme mængder af den friske torsk, som de plejer i dagene op til det nye år.

- Der er masser af torsk ud for Hanstholm, både i Skagerrak og i Nordsøen, men på grund af storm og blæsevejr i stort set hele december har vi ikke haft de tilførsler af torsk, som vi havde håbet på, siger Flemming Kvejborg.

Mens de store fiskebåde er i stand til at trodse stormvejr og kraftig blæst, har den kraftige vind gjort fiskeriet vanskeligt for særligt de mindre både.

- Der er mange små og mindre både. De kan ikke komme ud, hvis det blæser. Der skal flere dages godt vejr til, før de kan komme ud med deres garn, eller hvad de ellers fisker med, siger han.

Sponsoreret indhold