Nyheder19. december 2023

Populært i julen: Nu advarer Fødevarestyrelsen

Krystalservice er oplagt, når julesilden eller risalamanden skal serveres, men det er vigtigt at være opmærksom på, hvor længe indhold opbevares i skålen
Pas på kirsebærsauce i krystal.
Serveres årets julemad i krystalglas, er der en ting, der er vigtig at være opmærksom på.
 Foto: Colourbox

I mange danske hjem står krystalskålene klar til fin servering, når julebordet skal dækkes, men Fødevarestyrelsen advarer om brugen af de fine glasstel.

Krystalglas kan nemlig indholde op til 24 % bly, og det kan afsmitte, hvis ikke man er opmærksom.

Det skriver Fødevarestyrelsen.

Af styrelsens hjemmeide fremgår det, at det gælder sure drikke som portvin, vin, vodka og whiskey, men også flere madvarer, som har en stor plads i danskernes julehjerter.

Opbevares blandt andet kirsebærsovs og rødkål natten over i krystalskåle, kan blyen afsmitte fra glasset.

Men inden krystalsættet skrottes fuldstændig, maner Fødevarestyrelsen også til ro.

- Du behøver dog ikke være nervøs for at bruge karaflen eller oldemors fine krystalservice juleaften. Maden er for kort tid i glasset eller skålen til, at det når at afgive bly af betydning, lyder det.

Anbefalingen lyder derfor, at man ikke opbevarer sure madvarer over længere tid i krystalservicet.

Sponsoreret indhold