Nyheder25. januar 2022

Politikere om restriktioner: Snart er de væk

Både i rød og blå blok vil man have de nuværende restriktioner droppet, når de udløber den 31. januar. Ekspert tror ikke, det sker
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Der går ikke lang tid, før vi kan vinke farvel til de nuværende restriktioner, og corona ikke længere er en samfundskritisk sygdom.

Sådan lyder det fra både coronaordfører fra Enhedslisten Peder Hvelplund og Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt.

  • - Min forventning er, at vi i løbet af ganske få uger har udfaset samtlige restriktioner. Så er det bare et spørgsmål om, i hvilket tempo vi gør det, og hvordan vi gør det, fortæller Peder Hvelplund til SE og HØR.

  • - Jeg har svært ved at se, at restriktionerne kommer til at løbe ret meget længere end lidt ind i februar, uddyber han.

Væk med coronapas

Lige nu løber restriktionerne frem til den 31. januar, men på onsdag vil Sundhedsministeriet give en status på, hvilke restriktioner der forlænges, og hvilke der kan ophæves.

Og Liselott Blixt vil have ophævet dem alle sammen, så vi slipper for mundbindet, hjemmearbejde og snart kan gå i byen igen.

  • - Spørgsmålet er, hvor meget de (restriktionerne, red.) gør gavn efterhånden. Det vil jeg gerne høre sundhedsmyndighedernes svar på, siger hun til SE og HØR.

  • Især coronapasset er man ved at være godt trætte af i Dansk Folkeparti.

  • - Vi vil helst gerne have coronapasset væk, fordi vi ikke synes, at det er funktionelt mere., fortæller Liselott Blixt.

  • Det er Epidemikommissionen, der vurderer restriktionerne, derefter skal et flertal på Christiansborg stemme for, hvilke restriktioner der skal blive, og hvilke der skal lempes.

    en sygdom ligesom alle andre

    De nuværende restriktioner kan kun bevares, så længe corona ses som en samfundskritisk sygdom. Den status udløber den 5. februar.

    Også det skal politikerne tage stilling til om skal fortsætte. Peder Hvelplund ser snart en mulighed for, at corona klassificeres som en sygdom ligesom alle andre.

    • - Når vi ser et faldende smittetal, så må vi jo bare forvente, at corona vil være en sygdom, som andre sygdomme, vi kender i samfundet, som vi skal forholde os til, fortæller han.

    • LEMPET ISOLATIONSKRAV GIVER MERE SMITTE

    Sundhedsstyrelsen har i går meldt ud, at smittede kan afslutte deres isolation, når de ikke længere har symptomer på coronavirus, og der er gået fire dage, fra man har fået en positiv PCR-test.

    Har man ikke symptomer eller blot lette symptomer, men stadig en positiv PCR-test, anbefales det at gå i isolation i fire dage.

    Lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitetscenter Viggo Andreasen er ikke enig med de to politikere.

    Han tror endnu ikke, det er tid til at lempe på alle restriktionerne.

    - Hvis det hele åbner, så får sundhedsvæsenet svært ved at følge med, siger Viggo Andreasen til SE og HØR.

    Han ser dog positivt på Sundhedsstyrelsens forkortelse af isolationsperioden.

    • - Det er en relativ stor lempelse, og den vi havde mest brug for, for mange sad i isolation. Jeg tænker, at man skal betragte det på linje med, at man havde ændret nogle af de andre restriktioner, fortæller han.

    Det bliver dog ikke uden konsekvenser, at isolationskravet bliver forkortet.

    • - De her ændrede regler vil sende nogle ud i samfundet, som er smittet. Dem, det handler om, er med stor sandsynlighed smittet, og de kan også godt smitte videre. Det vil føre til, at der bliver sat gang i epidemien, og så må man håbe, at der er en del flokimmunitet i samfundet til at modvirke den smitte, siger han.

    https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20220120-122142-3-1920x1280we.jpg
     Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

    Mange natklubber håber på at de igen kan åbne efter de nuværende restriktioner udløber. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

    Sponsoreret indhold