Nyheder29. april 2023

Politikere forgyldes af Tivoli: Men deres ansatte må ikke

I modsætning til andre kommuner modtager kommunalpolitikere i København gratis et guldkort til Tivoli, der har en værdi af 1399 kroner. Det lyder ulovligt, vurderer ekspert
Tivoli spillede en central rolle under Tour de France.
Tivoli spillede en central rolle under Tour de France i Danmark. Her ses overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) gå forrest, da begivenheden fejres i forlystelsehaven, som politikere som hende altså får et gratis guldkort til. Det betyder, at de gratis kan tage familie og venner med i Tivoli.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

Når lokalpolitikere vælges til Københavns Kommunes Borgerrepræsentation, består startpakken af fire genstande: en computer, en telefon, et rejsekort - og et personligt guldkort, der giver dem og fire venner gratis adgang til Tivoli.

Men hvor computer, telefon og rejsekort gives af kommunen, så er guldkortet en gave fra Tivoli, kan TV 2 Kosmopol i dag fortælle.

Selvom Københavns Kommune i udgangspunktet ikke tillader, at ansatte modtager gaver fra privatpersoner eller virksomheder, er denne gave helt normal praksis for rådhusets politikere, der af og til behandler politiske sager vedrørende netop Tivoli.

Nu vil Alternativet i Københavns Kommune have set nærmere på reglerne.

- Det er ikke en formue værd at få tildelt et Tivolikort, men det er heller ikke ingenting. Hvordan skal vi forholde os til vores egen habilitet? Det vil vi gerne vide, siger Birgitte Kehler Holst, der er gruppeforperson for Alternativet i Borgerrepræsentationen.

Derfor har hun lavet en forespørgsel til overborgmester Sofie Hæstorp Andersen (S) om guldkortet fra Tivoli.

- Vores hensigt er at skabe noget gennemsigtighed omkring det her, siger Birgitte Kehler Holst (AL).

TV 2 Kosmopol har talt med medlemmer fra Enhedslisten, Radikale Venstre, Venstre og SF, der alle bekræfter at have modtaget kortet.

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) mener, at Alternativet genrejser en vigtig diskussion.

I et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol siger hun, at man som borgerrepræsentant generelt skal være tilbageholden med at modtage gaver.

- Jeg mener, at der påhviler os et særligt ansvar for at skabe åbenhed og gennemsigtighed omkring de gaver, invitationer og andet, vi som politikere får tilsendt eller tilbudt i forbindelse med vores hverv. Af samme grund ligger de gaver, jeg modtager, også offentligt tilgængeligt på kommunens hjemmeside, siger Sophie Hæstorp Andersen.

- Jeg kan ikke forbyde, at Tivoli sender årskort til Borgerrepræsentationens medlemmer

Overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S)

- Jeg kan ikke forbyde, at Tivoli sender årskort til Borgerrepræsentationens medlemmer. Reglerne for borgerrepræsentanterne er sådan, at det er det enkelte medlems ansvar at vurdere, om det er sagligt at modtage en invitation eller gave, siger overborgmesteren og tilføjer, at hun ikke selv har anvendt det Tivolikort, hun har fået tilsendt.

Stor uenighed om lovligheden

At politikerne får et gratis guldkort kan meget vel være på kant med reglerne, lyder det fra Sten Bønsing, professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

- Det har jeg meget svært ved at se skulle være lovligt. Udgangspunktet er, at det er ulovligt at modtage gaver, men der er få undtagelser, siger Sten Bønsing til TV 2 Kosmopol.

Undtagelser kan eksempelvis være taknemmelighedsgaver, jubilæumsgaver, eller hvis man som kommunalpolitiker har holdt et oplæg og modtager en flaske vin som betaling eller tak for ulejligheden, lyder det fra professoren.

Fra Tivolis side bekræfter man, at man uddeler Tivolikort til blandt andet politikere.

- Tivoli har en lang tradition for årligt at tilbyde et antal Tivolikort til en række samarbejdspartnere, politikere, journalister samt venner af forlystelseshaven og andre, siger pressechef i Tivoli, Torben Plank.

Ifølge Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune er der ikke indgået aftale med Tivoli om at uddele Tivolikort til medlemmer af Borgerrepræsentationen.

Derudover har kommunen ikke oplysninger om, i hvilket omfang de enkelte medlemmer har modtaget et Tivolikort, og om de har gjort brug af det.

Forvaltningen understreger dog, at spørgsmålet om hvorvidt en modtager af en gave bliver inhabil i sager, der omhandler den, der har givet gaven, er en konkret vurdering i de enkelte tilfælde.

Forvaltningen oplyser desuden, at der i nyere tid ikke har været rejst tvivl om habilitet i forbindelse med behandling af sager, der vedrører Tivoli.

TV 2 Kosmopol har talt med en række medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation, der ikke ser noget problem i at bruge Tivolikortet, og som ikke mener, det skaber habilitetsproblemer i deres politiske virke.

- Jeg har aldrig overvejet at behandle Tivoli mere nænsomt på grund af det, så det vil ikke påvirke mine beslutninger. Men hvis Alternativet stiller spørgsmålstegn ved det, så er det da noget, vi skal tale om, siger Louise Theilade Thomsen (V).

Christopher Røhl fra Radikale Venstre har ikke selv aktiveret sit guldkort, men han er flere gange kommet ind i Tivoli på nogle af hans politiske kollegers guldkort.

Han mener, at det er vigtigt, at politikerne kommer ud og ser byen – heriblandt Tivoli:

- Vi får adgang til mange ting i kraft af Borgerrepræsentationen. Jeg mener, det er vigtigt, at vi som kommunalpolitikere kommer ud og ser byen og de initiativer, vi skal tage politisk stilling til, siger han til TV 2 Kosmopol.

Det argument køber professor i forvaltningsret Sten Bønsing dog ikke:

- Især ikke når man også kan invitere gæster med på kortet. Hvis man mener, det er arbejdsmæssigt begrundet, så kan Københavns Kommune købe billet til ham, siger Sten Bønsing.

Tivoli modtager ikke kommunal støtte, men politikerne i Borgerrepræsentationen skal periodevis drøfte sager, hvor Tivoli er involveret.

Kommunalpolitikere har eksempelvis taget stilling til, at der kunne opsættes Pjerrot-symboler i fodgængeroverfeltet ved Vesterbrogade og Bernstorffsgade, ligesom de tager stilling til støjniveauet ved Tivolis musikarrangementer.

Men problemet er faktisk slet ikke, hvorvidt politikerne rent faktisk har problemer med habiliteten, når de modtager Tivolikortet. Langt vigtigere er det man kalder ”tillidshensynet”, forklarer professoren.

- Selv hvis man kan dokumentere, at der ikke er falske lodder i vægtskålen, når der skal tages beslutninger om Tivoli, så bare det, at der kan skabes mistanke til, at Tivoli har nemmere ved at få bevillinger, skaber et problem, siger Sten Bønsing.

Sponsoreret indhold