Nyheder14. juli 2023

Politikere efter Lina Azizas historie: – Det er utilgiveligt

Lina Azizas historie om sønnen Musa har rørt flere af Christiansborgs politikere. Nu vil de have forbedret forholdene på fødegangene
SE og HØR har fået tilladelse til at bringe Linas private billeder.
SE og HØR har fået tilladelse til at bringe Linas private billeder.
 Foto: Privat

– Det her opslag var medfulgt af et billede, som jeg tror skærer i alle moderhjerter og forældrehjerter. Den her historie er så frygtelig og tragisk.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Mette Thiesen er tydeligt berørt af Lina Azizas hjerteskærende historie, da SE og HØR snakker med hende.

– Det pres, der er på fødegangen og i sundhedsvæsenet i Danmark, er noget, der kan komme til at kunne koste liv. Først så man det ved kræft, nu ser man det her. Og det kan vi simpelthen ikke være tjent med, når vi har et af verdens højeste skattetryk.

Anni Matthiesen (V), Rosa Eriksen (M), og Mette Thiesen (DF) på et doorstep om en ny aftale om fordelingen af midler på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet 2023-2026 (SSA-midler) i Socialministeriet- og ældreministeriet i København, fredag den 3. marts 2023.. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix)
Mette Thiesen mener, der skal gøres noget på området, så fødende kvinder kan føle sig mere trygge.
 Foto: Ritzau Scanpix

Hun forklarer, at de i Dansk Folkeparti har et ønske om at drøfte med sundhedsminister Sophie Løhde, hvad der skal gøres, for at man kan sikre, fødende får den hjælp og støtte, som de har brug for og krav på.

Utilgiveligt

Da SE og HØR ringer til Socialistisk Folkepartis ordfører Kirsten Normann Andersen, er hun ikke bekendt med Linas sag.

– Nej, åh nej. Puha, åh nej, hvor er det forfærdeligt, siger hun, da hun får sagen forklaret.

(ARKIV) Sundhedsminister Magnus Heunicke er kaldt i samråd for at redegøre for, hvilke initiativer regeringen vil tage for at styrke forholdene for fødende før, under og efter en fødsel tirsdag den 30. marts 2021. Spørgsmål stillet af SFs Kirsten Normann Andersen og Enhedslistens Pernille Skipper. Folketingsmedlem Kirsten Normann Andersen fylder 60 år torsdag den 28. april 2022.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Kirsten Normann Andersen foreslår, at lønnen til jordemødre skal hæves.
 Foto: Ritzau Scanpix

– Det er jo let at sige, det jeg siger nu, men jeg gør det alligevel. Det her må simpelthen ikke ske. Men det er en virkelighed, vi har kendt til i nogle år, at der er nogle afdelinger i sundhedsvæsenet, der er for pressede, og det bliver kun værre i sommerferien.

Hun forklarer, at hvis man vil løse problemet, er det arbejdsforholdene for blandt andet jordemødre, man skal kigge på, så man kan sikre sig, at flere af de ansatte arbejdet længe i sundhedsvæsenet i stedet for at rykke til det private.

– Det handler om løn og arbejdsforhold. Det er de to ting, vi ved, der virker. Det er den eneste løsning, jeg ikke kan se, nogen har benyttet sig af endnu. De har prøvet alt muligt andet, bare ikke det, forklarer hun, mens hun stadig virker helt uforstående over den tragedie, der har ramt Lina og hendes mand.

– Du må meget gerne citere mig for, at det er utilgiveligt, at det sker, afslutter hun samtalen med SE og HØR.

Udskyd pensionen

Sundhedsordfører i Venstre Christoffer Aagaard udtaler, at Venstre som regeringsparti prioriterer at løse problemet med de pressede fødegange.

– Der er ingen tvivl om, at hver gang vi hører historier som den (Linas, red.), så gør det indtryk. Vi står jo med massive problemer i sundhedsvæsenet, som vi gerne vil løse, fortæller han til SE og HØR.

Han nævner blandt andet en akutpakke, samt forskellige tiltag regeringen har lavet for at sikre sig, sundhedsvæsenet har nok af de vigtige medarbejdere. Derudover foreslår han, at man kigger i udelandet for at finde flere internationale medarbejdere.

Christoffer Aagaard Melson (V) under doorstep om inflationshjælp til udsatte børnefamilier i København torsdag den 23. februar 2023.. (Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix)
Ifølge Christoffer Aagaard Melson er forholdene i Sundhedsvæsenet en sag, regeringen prioriterer meget højt.
 Foto: Ritzau Scanpix

En løsning kunne også være, ifølge Christoffer Aagaard, at flere ansatte giver en ekstra hånd med og arbejder lidt længere tid, inden de går på pension. Derudover skal arbejdsforholdene for de ansatte også løftes.

– Det er ikke noget, der kan løses på et halvt eller helt år, desværre.

Sponsoreret indhold