Nyheder22. april 2024 (opd. 22. april 2024)

Politiets teknikere får adgang til nedbrændt Børsen

Politiets teknikere skal nu indsamle spor og prøve at finde frem til, hvad der var årsag til brand i Børsen
Politiet vil endnu ikke forholde sig til eventuelle hypoteser af årsagen til branden, da det er for tidligt i efterforskningen.
Politiet vil endnu ikke forholde sig til eventuelle hypoteser af årsagen til branden, da det er for tidligt i efterforskningen.
 Foto: Ritzau Scanpix

Hovedstadens Beredskab er færdig med indsatsen omkring Børsen, og området går nu fra at være et skadested til en byggeplads. Desuden kan politiet teknikere, der skal være med til at afklare brandårsagen komme til.

Og det får de formentlig i løbet af mandag eller tirsdag, fortæller Anders Ellegaard, som er vicepolitikommissær i Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC).

- Vi er inde ved Børsen. Vi er ikke inde på selve brandtomten endnu, altså vi er ikke inden for stilladset og murene endnu.

- Der mangler lige det sidste, og det går vi ud fra sker enten senere i dag eller i morgen. Så at vi kan komme ordentlig i gang med det, siger han.

Når de har fået adgang til bygningen, skal de være med til at opklare det spørgsmål, mange nok har stillet sig selv:

Hvad skete der?

- Vi sætter vores brandteknikere ind. Og det er jo for at finde frem til hele hovedårsagen til det, at finde frem til brandårsagen, fortæller Anders Ellegaard.

Arbejdet kommer til at foregå i samarbejde med de entreprenører, som arbejder på stedet. Der er nemlig mange tunge materialer på stedet, som enten skal fjernes eller flyttes, så politiet kan tage de rette prøver.

Den meget kraftige brand i bygningen har betydet et langvarigt slukningsarbejde, og efterfølgende har det været nødvendigt at stabilisere ydermurerne.

Det burde dog ikke have den store indflydelse på teknikernes arbejde, da de er vant til at arbejde på steder, hvor ilden ikke lige er slukket.

Brandteknikerne har en lang række værktøjer, som kan tages i brug, alt efter hvad man finder frem til - heriblandt hunde der kan snuse sig frem til rester af brandbare væsker.

- Lige nu er vores værktøjskasse sådan set helt åben. Og alle de typer værktøjer, vi har i den, kan komme i spil.

- Og deri ligger brandhundene også. Så det kan meget vel være, at de kommer i anvendelse - og det kan også være, de ikke gør, fortæller Anders Ellegaard.

Politiet vil i starten prøve at indsnævre det område, de skal arbejde i, ud fra hvad vidner har set, hvad billeder og video viser, og hvad borgere har taget af billeder og video.

- Og så kan man ligesom sige, okay, så er det i det her område, vi skal starte og bruge vores kræfter til at starte med i det her, fortæller Anders Ellegaard.

NKC står for den tekniske del af efterforskningen, mens Københavns Politi står for den taktiske del. Politiet vil endnu ikke forholde sig til eventuelle hypoteser af årsagen til branden, da det er for tidligt i efterforskningen.

Sponsoreret indhold