Nyheder29. oktober 2023

Politiet dropper specialpatrulje: Beretter om voldelig adfærd

Sydøstjyllands Politi vil ikke længere gøre brug af deres specialpatrulje med civilbeklædte betjente, efter der er kommet beretninger om voldelig adfærd
Det er slut med specialpatruljen af civiltklædte betjente i Sydøstjyllands politikreds. 
Det er slut med specialpatruljen af civilklædte betjente i Sydøstjyllands politikreds.
 Foto: Ritzau Scanpix

Sydøstjyllands Politi har valgt at nedlægge en specialpatrulje med civilklædte betjente.

Det oplyser politiet i en pressemeddelelse. Det sker efter beretninger, som Politiken har bragt, om episoder, hvor betjente har optrådt voldsomt og voldeligt.

- Det er helt centralt for os, at borgerne kan have tillid til deres politi, og vi sætter en stor ære i at løse alle vores opgaver med høj faglighed, empati og etik, siger politidirektør Jørgen Abrahamsen i pressemeddelelsen.

- Det gør derfor også stort indtryk på os, når der fra flere sider rejses alvorlig kritik af den måde, som vi har løst konkrete opgaver på i forhold til borgerne.

- Forløbet omkring politikredsens specialpatrulje, og de episoder, som vi senest har set, rokker desværre ved den tillid.

Betjentene i specialpatruljen har flere gange været involveret i episoder med en syrisk familie i Vejle, som også er blevet beskrevet i DR-dokumentaren "Forfulgt af politiet?".

Jørgen Abrahamsen forholder sig i pressemeddelelsen ikke til konkrete sager, men siger, at hver enkelt episode, der har været, skal undersøges grundigt, før der kan drages konklusioner.

- Men det samlede forløb gør, at vi har fundet det rigtigst indtil videre at nedlægge vores specialpatrulje, siger Abrahamsen.

Medarbejderne i specialpatruljen, der nu nedlægges, vil blive flyttet til andre afdelinger, lyder det fra politiet, der vil "gentænke organiseringen og opgavefordelingen i politikredsen".

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) har tidligere behandlet - og er i gang med at behandle - flere sager vedrørende betjente fra specialpatruljen.

- Eventuelle personalemæssige konsekvenser for de polititjenestemænd, som er involveret i de konkrete episoder, beror således på politiklagemyndighedens vurdering og afgørelse, lyder det i politiets pressemeddelelse.

- Hvis der fremkommer nye eller hidtil ukendte episoder, vil disse ligeledes blive indbragt for politiklagemyndigheden i overensstemmelse med lovgivningens regler herom.

Sponsoreret indhold