Nyheder18. april 2024 (opd. 18. april 2024)

Planen er på plads: Det sker der med Børsens ydermure nu

Hovedstadens Beredskab har lagt en plan for, hvordan man sikrer ydermurene i den udbrændte del af Børsen
Det bliver store maskiner og kraner, som skal fjerne stilladset ved den del af Børsen, der torsdag eftermiddag styrtede sammen.
Det bliver store maskiner og kraner, som skal fjerne stilladset ved den del af Børsen, der torsdag eftermiddag styrtede sammen.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Store maskiner og kraner skal fjerne stilladset ved den del af Børsen, der er styrtet sammen.

Det gør man ifølge Jakob Vedsted Andersen, der er beredskabsdirektør ved Hovedstadens Beredskab, for at redde den halvdel af bygningen, der ikke er udbrændt.

- Hovedfokus er, at ingen kommer til skade. Det næste er at sikre den del af Børsen, som vi har reddet fra flammerne, siger han torsdag aften ved en pressebriefing foran Børsen.

- Så forsøger vi i det omfang, det er muligt, at redde de vægge, der står i den udbrændte del.

Torsdag omkring klokken 17 styrtede ydermurene mod Christiansborg Slotsplads og Børsgade og stilladser sammen i den udbrændte del af Børsen.

Efterfølgende oplyste beredskabet, at man ville lægge en ny plan for, hvordan man sikrer børsbygningen.

Det har Hovedstadens Beredskab gjort nu.

- Det kommer til at ske, ved at nogle store nedbrydningsmaskiner med metalsakse kommer til at klippe stilladset i stykker, siger Jakob Vedsted Andersen.

Derudover bliver der tilkaldt entreprenører, der skal betjene maskinerne.

- Årsagen til at vi nu tilkalder entreprenører og materiel af meget stor størrelse er, at vi ikke kan komme tæt på bygningen, siger indsatsleder i Hovedstadens Beredskab, Tim Ole Simonsen.

Der kan ifølge ham gå flere timer før, maskinerne er på plads.

Selv om der er blevet lagt en ny plan, er det ikke en garanti for, at de andre ydermure ikke vælter.

- Når vi begynder at skille det (stilladset, red.) ad, udløses der spændinger, hvor der kan komme brag og effekter, der gør, at der kan komme et kollaps af de ustabile dele af muren, der står, siger Jakob Vedsted Andersen.

Beredskabet oplyser også, at det kan være, at man skifter kurs igen, hvis arbejdet ikke går, som forventet.

- Vi kender ikke konsekvenserne af det arbejde, som vi sætter i gang, og det kan være, at vi kommer til at stoppe igen og genoverveje nogle ting, siger Tim Ole Simonsen.

- Vi kan ikke forudse, hvad der kommer til at ske.

Hovedstadens Beredskab oplyser på det sociale medie X, at de bliver assisteret af beredskabsstyrelsen fra Næstved og Hedehusene ved Børsen.

Sponsoreret indhold