Nyheder27. august 2022

Pilot fyret fordi hun brugte sin mobiltelefon i luften

Siger hun havde fået lov af sin overordnede - men det redder ikke kvindens job
En pilot fra det mexicanske Volaris har mistet sit job for at overtræde regel om at brug af mobiltelefon i cockpittet.
En pilot fra det mexicanske Volaris har mistet sit job for at overtræde regel om at brug af mobiltelefon i cockpittet.
 Foto: Alfredo Estrella/AFP/Ritzau Scanpix

En pilot fra det mexicanske luftfartsselskab Volaris er fyret, fordi hun filmede to af selskabets fly, som var tæt på at støde sammen i den internationale lufthavn i Mexico City.

Afskedigelsen begrundes med, at piloten, Libertad Salmeron, benyttede sin telefon på et tidspunkt, hvor det ikke er tilladt.

I lighed med de fleste andre flyselskaber har Volaris en regel om, at dets piloter ikke må benytte deres mobiltelefoner eller foretage sig noget uvæsentligt, der kan distrahere, når flyet befinder sig i en højde under 10.000 fod eller cirka tre kilometer.

Den såkaldte Sterile Cockpit Rule, som reglen hedder, blev indført i USA i 1981 på baggrund af en flyulykke ifølge branchemediet Check-in.dk.

- Det betyder, at det for piloterne ikke er tilladt at småsnakke, spise eller drikke under start og landing - og slet ikke at optage videoer eller tage billeder.

- Den fulde opmærksomhed skal være rettet på flyvningen, har Check-in.dk tidligere skrevet i forbindelse med en tilsvarende sag som den i Mexico.

Libertad Salmeron erkender i interviews, at hun brød "sterile cockpit"-retningslinjerne. Men hun står fast på, at hun spurgte sin overordnede om tilladelse til at optage videoen.

Videoen viser et Volaris-fly, der er tæt på at lande oveni et andet fly i Benito Juarez International Airport i Mexico City.

Salmeron optog videoen fra cockpittet af et fly, der ventede på at lette fra en startbane i nærheden.

Ifølge den uafhængige luftfartsanalytiker Jose Suarez bliver den særlige cockpit-regel ofte overtrådt. Han fremhæver, at Salmeron havde aktiveret bremserne på sit fly. Dermed udgjorde det ifølge Suarez ikke nogen risiko.

- Volaris leder efter en årsag, der kan retfærdiggøre afskedigelsen af denne pilot, siger han.

- Ja, der er spørgsmålet om "sterile cockpit", men det virkelige spørgsmål er: Er det virkelig derfor, hun mistede sit job?

Den mexicanske pilotforening Aspa er ifølge en meddelelse "bekymret" over afskedigelsen af Salmeron.

Sponsoreret indhold