Nyheder16. maj 2024 (opd. 16. maj 2024)

Peter Pellegrini bekræfter: Har talt med Robert Fico

Slovakiets premierminister, Robert Fico, har været i stand til at tale med landets præsident på hospitalet

Her sker angrebet

Præsident Peter Pellegrini har torsdag talt med Slovakiets premierminister, Robert Fico, på hospitalet, efter at Fico er blevet opereret.

Det fortæller præsidenten ifølge Reuters.

- Han er i stand til at tale, men kun nogle få sætninger ad gangen. Og så bliver han meget træt, fordi han er på medicin, siger Pellegrini.

Robert Fico blev ramt af fire skud onsdag eftermiddag efter et regeringsmøde i den slovakiske by Handlová 130 kilometer nordøst for hovedstaden, Bratislava.

Han blev først transporteret til et hospital i Handlová, hvor han blev stabiliseret, inden han blev fløjet med helikopter til et større hospital i Banska Bystrica længere mod vest.

Her var han på operationsbordet adskillige timer onsdag aften.

Meldingen torsdag er, at Ficos tilstand er stabil, men kritisk.

Han blev blandt andet ramt af skud i maven.

Peter Pellegrini, som er tiltrædende præsident i Slovakiet, siger ifølge Reuters, at han håber, at premierministeren "vil være i stand til at træffe beslutninger de kommende dage".

Men indtil videre vil en stedfortræder varetage Ficos opgaver, lyder det.

En mand blev umiddelbart efter attentatet anholdt. Der er ifølge slovakiske medier tale om en 71-årig mand. Han er sigtet for drabsforsøg.

Indenrigsminister Matus Sutaj Estok fortalte tidligere torsdag på et pressemøde, at angrebet ifølge myndighedernes overbevisning var politisk motiveret, og at den sigtede har deltaget i protester mod regeringen.

I en videooptagelse på Facebook ses den formodede gerningsmand komme med udtalelsen: "Jeg er ikke enig i regeringens politik."

Reuters har verificeret, at den person, som taler på videoen, matcher med billeder af den mand, som blev anholdt efter skudangrebet på Fico.

De slovakiske myndigheder vurderer, at den sigtede handlede på egen hånd, fortalte indenrigsministeren på pressemødet.

Sponsoreret indhold