Peter Aalbæk Jensen: Jeg var for selvfed

Peter Aalbæk Jensen har trukket sig, efter at Zentropa også har kunnet mærke den økonomiske krise

Peter Aalbæk Jensen har trukket sig, efter at Zentropa også har kunnet mærke den økonomiske krise

Foto: All Over

Det er blevet nok for Peter Aalbæk Jensen.

Efter 17 år i spidsen for Zentropa, filmselskabet, der om noget har været med til igen at placere Danmark på den internationale filmhimmel, siger han stop.

Aalbæk er kendt i den brede offentlighed for specielt 2 ting. For det første for at være den altid festlige og sprudlende iscenesætter af særlingen Lars von Trier. For det andet for at være dommer i DR's "Talent 08". Men han er faktisk også bagmanden bag filmsuccesserne "Italiensk for begyndere", "Elsker dig for evigt", "Bænken" og alle von Triers film. I det hele har han lavet 81 spillefilm med blandt andre instruktørerne Lone Scherfig, Susanne Bier og Per Fly.

- Dansk film er rig på talent, men selvfedme, dårlig ledelse og urimelige lønkrav har kastet filmproducenter ud i en alvorlig økonomisk krise, udtaler Zentropa-grundlæggeren Peter Aalbæk Jensen til Jyllands-Posten.

Nedlægger halvdelen af stillingerne

Hans eget selskab producerer for dyrt, så økonomien halter gevaldigt. Zentropa må over det næste år nedlægge 40 af sine nuværende 80 stillinger i Danmark.

- Jeg har det som en ludobrik, der er slået hjem. Jeg føler, at cirklen er sluttet, og at dansk film står lige så skidt, som da vi startede Zentropa for 17 år siden. Vores historier er for selvfede og dårlige. Zentropa får bedst ny energi, hvis jeg forlader matriklen, siger Peter Aalbæk Jensen.

Peter Aalbæk Jensen vil i fremtiden arbejde fra udlandet, hvor nye Zentropa-selskaber optrapper aktiviteterne med dansk og lokalt talent.

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close