Pernille Højmarks far begik selvmord, da hun var 13

Pernille Højmark bliver meget berørt af hendes afdøde fars pludselige nærvær.

Pernille Højmark bliver meget berørt af hendes afdøde fars pludselige nærvær.

Foto: All Over Press

 

Skuespilleren og sangeren Pernille Højmark har bestemt ikke haft nogen nem barndom.

Da hun kun var en lille pige, blev hun sammen med sin søster sendt til Grønland med sin far, der havde fået job som advokat i byen Godhavn i Grønland.

Moderen blev i Danmark.

Men faderen var både maniodepressiv og havde et alkoholproblem.

Og det var ikke unormalt, at Pernille som otteårig om aftenen måtte ud at lede efter sin far på værtshuse i Godhavn.

Pernille Højmark: Jeg får stadig en knude i maven, når jeg hører det grin

Og gang på gang skuffede faderen lille Pernille, når han blev siddende og drak videre i stedet for at gå hjem og tage sig af sine døtre.

– Det var det værste overhovedet. At skulle gå de tunge skridt hjem til vores lejlighed uden at have fået min far med hjem – igen, fortalte Pernille Højmark sidste år i et interview med Ude og Hjemme.
 
Lige så slemt er det at åbne døren til de mørke værtshuse, hvor røgen er så tung, at den kan smages. Det er her, hun som oftest finder sin far med alle sine advokatvenner og deres grønlandske elskerinder.  
 
– De havde altid sådan et specielt grin, når de så mig. Jeg får stadig en knude i maven, når jeg hører det grin, siger Pernille Højmark til Ude og Hjemme.
 
De boede to år på Grønland og flyttede alle tre tilbage til pigernes mor i Danmark, men faderens drikkeri fortsatte, selv om han flere gange prøvede at holde op, og hver gang håbede lille Pernille, at det ville lykkes.
 

Faderen skød sig selv

Han truede også med at begå selvmord.
 
- Bare ét tryk, sagde han til Pernille, mens hans pegefinger var rettet mod hagen, har hun fortalt til Søndagsavisen.
 
Og en dag, da Pernille Højmark var 13 år, gjorde han alvor af truslen og skød sig selv.
 
Hendes mor døde syv år senre af kræft, da Pernille var bare 20 år.
 
Den hårde barndom lærte i en meget ung alder Pernille Højmark at klare sig selv, men at der stadig er følelser omkring barndommen og faderen kan du se i aften i 'Nærkontakt' på Kanal 4.
 

- Det er voldsomt

 
Her får den clairvoyante Sebbastian kontakt til Pernille Højmarks far, og det får i den grad tårerne til at løbe ned ad kinderne på skuespillerinden.
 
- Han giver mig den her følelse af, at han er ekstremt stolt af, at du igennem livet på trods af det, han har budt dig og på trods af det, du har været igennem, der har du på en virkelig flot og stærk måde formået at være den du er, og han har kunnet lære noget af dig, siger Sebbastian .
 
Og kontakten til den afdøde far, får med det samme tårerne til at springe frem i øjnene på Pernille Højmark.
 
- Han kommer igennem med ren kærlighed til dig lige nu, fordi du har givet ham så meget, fortsætter Sebbastian.
 
- Jeg vil også gerne sige ham tak, fordi han siger det her nu - det er dejligt, siger Pernille Højmark, mens papirservietterne straks kommer i brug.
 
Er du okay?, spørger Sebbastian.
 
- Ja, det er bare lidt voldsomt. Også fordi, det er så lang tid siden. Men det er fantastisk, og du kan tro, jeg kan bruge det, du har sagt, men det er meget voldsomt siger en tydeligt berørt og tårevædet Pernille Højmark.
 
- Jeg kunne se min fars temperament, hans kærlighed, hans vrede - alting, siger Pernille Højmark.
 
Da hun kommer ud til de to andre medvirkende, Dennis Knudsen og Silas Holst, kan de med det samme se, at det har været en følelsesladet session med Sebbastian.
 
- Det har rørt dig hårdt hvad?, siger Dennis Knudsen.
 
Ja, for da han først gik i gang, så skal jeg da ellers love for, at min far kom igennem. Det er så mærkeligt, så underligt, siger Pernille Højmark, der stadig ikke har rystet oplevelsen af sig.
 
I en session med Rikke giver Silas Holst udtryk for usikkerhed omkring ikke at være god nok, og han er samtidig bange for at blive selvfed, hvis han stiller sig tilfreds med sin indsats.
 
Og Krumme opfordrer Dennis Knudsen til at dyrke sin spirituelle side meget mere, end han tillader sig i dag.
 
Du kan se det rørende klip med Pernille Højmark herunder og klip med Dennis Knudsen og Silas Holst. 'Nærkontakt' sendes klokken 21 tirsdag aften på Kanal 4.
 
 

Klip med Dennis Knudsen:

Klip med Silas Holst:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close