Nyheder22. august 2023

Partier langer ud efter Ellemann: Undslipper regnskabet

DF's formand mener, at Ellemann løber fra ansvaret ved ministerrokade midt i undersøgelsen af Elbit-sagen
Jakob Ellemann-Jensen (V). 
Jakob Ellemann-Jensen (V).
 Foto: Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, mener, at Jakob Ellemann-Jensen løber fra ansvaret i sit ministeriebytte med Troels Lund Poulsen.

Han synes desuden, at det er en tendens, der breder sig.

- Når en minister får en dårlig sag eller har problemer, så kan man bare lige lave en fiks rokade med en anden minister.

- Og på den måde undslippe at skulle stå til regnskab over for Folketinget.

Ellemann var indtil tirsdag forsvarsminister. Det er Troels Lund Poulsen nu blevet, mens Ellemann er blevet økonomiminister.

DF-formanden pointerer, at Jakob Ellemann-Jensen nu ikke længere kan blive hevet i samråd eller spurgt skriftligt ind til sagen om indkøb af israelsk artilleri.

- Det var derfor, at Dansk Folkeparti sidste år stillede forslag om, at hvis en minister stadig er del af den samme regering, så skal vi stadig kunne stille spørgsmål. Også fra tidligere ansvarsområder, siger Morten Messerschmidt.

Forsvarsordfører for SF Anne Valentina Berthelsen mener, at rokaden svækker muligheden for at komme til bunds i sagen om de israelske våbenindkøb.

- At man skifter minister igen skaber kaos i ministeriet, og det gør vores mulighed for at få svar på spørgsmål dårligere.

Elbit-sagen handler om køb af våben fra israelske Elbit, hvor en forkert deadline for indgåelse af en købsaftale er blevet oplyst til Folketinget. Det har kostet Forsvarsministeriets nu tidligere departementschef, Morten Bæk, jobbet.

Den sag skal underlægges en uvildig undersøgelse, men Ellemann sagde tidligere tirsdag, at han intet havde at skjule.

Formand for Forsvarsudvalget og forsvarsordfører for De Konservative Rasmus Jarlov er mest ærgerlig over, at Jakob Ellemann-Jensen først har trukket sig nu i stedet for at gøre det tidligere på året.

- Vi har ventet et halvt år på, at han skulle komme tilbage, så vi kunne lave forsvarsforløbet færdigt.

- Det kunne vi lige så godt have gjort i foråret, hvis han alligevel ikke skulle være minister for området, fortæller Rasmus Jarlov.

Her mener han blandt andet, at der kunne være indgået aftaler om, hvor mange værnepligtige, der skal være, og hvilket udstyr, der skal bestilles til Forsvaret.

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi har spildt et halvt år på et tidspunkt, hvor vi har et meget stort behov for at få styrket det danske forsvar, lyder det fra Rasmus Jarlov.

Sponsoreret indhold