Paprika Steen: Derfor researcher jeg aldrig en rolle

Paprika Steen vil helst ikke forbedrede sig på en rolle

Paprika Steen vil helst ikke forbedrede sig på en rolle

Foto: All Over

Vi har set hende som alt fra dum blondine i "Den eneste ene" til selvoptaget alkoholiker i "Applaus". Men ligegyldigt hvilken rolle Paprika Steen spiller, er hun altid gået til den med så lidt forberedelse som muligt.

LÆS OGSÅ: Paprika Steen: Min trang overgår min skam

- Jeg researcher aldrig - jeg er ikke journalist. Jeg er kunstner, proklamerer Paprika Steen.

- Min personlige mening er, at research simpelthen kan dræbe filmens liv. Når skuespillere har været ude og forsøge at "lave det rigtigt" kan det godt ende med at blive røvkedeligt, siger hun.

Kedelig kan man ikke kalde Paprika Steen, der lige nu er aktuel i Morten B.H.'s debutfilm "Kolbøttefabrikken". Her spiller hun den alternative behandler Acacia, der efter en mislykket behandling idømmes mentalundersøgelse på en lukket psykiatrisk afdeling.

LÆS OGSÅ: Paprika Steen: Taler ud om skilsmissen

Den clairvoyante Acacia kan i filmen både læse i kaffe og foretage hypnose med tibetanske klokker. Alligevel har skuespilleren ikke haft behov for nogen særlig forberedelse til rollen.

- Det er som om, det gør det finere, hvis man har researchet meget. Min opfattelse af, hvad det vil sige at spille komedie, er måske mere barnlig. Jeg tænker på det lidt ligesom den klæde-ud-kasse, man havde som barn, forklarer Paprika Steen.

Den garvede skuespiller mener selv, at det netop er hendes umiddelbarhed og intuitive tilgang til rollerne, der gør hende interessant at se på for publikum.

- Grunden til, folk kan genkende mig i de ting, jeg laver, er fordi, der altid er en del af mig i det. Det åbner op for, at man kan læse sig selv ind i det, tror jeg.

- Men hvis en rolle kræver en eller anden specifik, praktisk kundskab så som at ride eller slås, vil jeg naturligvis træne det, siger Paprika Steen.

LÆS OGSÅ: Paprika Steen: På lykkepiller

I "Kolbøttefabrikken" forsøger den fritænkende Acacia at gøre oprør mod afdelingens overlæge, den rigide og pilleglade psykiater, spillet af Ole Boisen.

Skuespilleren, der blandt andet er kendt fra satireserien "A Klassen" har dog ikke kunnet komme uden om at forberede sig til sin rolle.

- Hvis det skal give nogen mening at spille læge, er man nødt til at vide noget om medicin. Hvis en patient bliver psykotisk, dur det jo ikke, jeg siger: "Bare giv ham nogle panodiler", siger Ole Boisen og fortsætter:

- Jeg har talt med forskellige psykiatere for blandt andet at lære, hvordan man stiller en diagnose. Hvis de har nogle anekdoter, stjæler jeg dem til inspiration. Det sætter min fantasi i gang, fortæller han.

Én ting er de to skuespillere imidlertid enige om: I skuespil er det tilstedeværelsen i situationen, der er afgørende. Det gælder ikke mindst i denne film, hvor scenerne primært er fremkommet gennem improvisation.

LÆS OGSÅ: Paprika Steen: Grænseoverskridende sex

- At lave improvisation er lidt ligesom at være forelsket foran kameraet. Når du er "forelsket" i din medspiller, så hører du efter, og din opmærksomhed er helt oprigtig. Det skal være sådan, at verden kan ramle rundt om dig, og alligevel ser du kun den anden, forklarer Ole Boisen.

"Kolbøttefabrikken", der desuden har Mia Lyhne, Simon Juul, Mick Øgendahl, Allan Hyde og Zlatko Buric på rollelisten, har biografpremiere torsdag den 29. maj.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close