Nyheder24. december 2023

Palæstinensisk gruppe rejser til forhandlinger i Kairo

Forhandlere har foreslået fredsplan, der indebærer våbenhvile, frigivelse af gidsler og teknokratstyre i Gaza

En delegation fra den militante palæstinensiske gruppe Islamisk Jihad, der holder israelske gidsler fanget i Gazastriben, er søndag ankommet til Egyptens hovedstad, Kairo, for at deltage i forhandlinger.

Det oplyser et medlem af gruppen til Reuters.

Forhandlingerne vil have fokus på "måder at stoppe den israelske aggression mod vort folk", siger kilden.

Hidtil har både Hamas, der sidder på magten i Gazastriben, og andre militante palæstinensiske grupper afvist at udveksle flere gidsler for fanger med Israel, før Israel stopper den militære offensiv i Gazastriben.

Ifølge den saudiarabisk ejede tv-kanal Asharq har egyptiske forhandlere præsenteret et forslag til en fredsplan for Hamas tidligere på ugen.

Planen er i tre faser. Første fase indebærer en våbenhvile på mindst to ugers varighed, hvor Hamas skal løslade 40 israelske gidsler. Det er kvinder, børn og ældre og syge gidsler.

Det oplyser kilder ifølge nyhedsbureauet dpa.

Til gengæld skal Israel løslade 120 palæstinensiske fanger fra israelske fængsler.

Desuden skal de israelske styrker indstille offensiven og lade nødhjælp komme ind i Gazastriben.

Anden fase af den egyptiske fredsplan indebærer oprettelse af en palæstinensisk teknokratregering, der skal lede både Vestbredden og Gazastriben.

Den tredje og sidste fase indeholder planer om en fuldgyldig våbenhvile og frigivelse af israelske soldater, der er holdt fanget af Hamas og andre palæstinensiske grupper.

Til gengæld skal Israel løslade flere palæstinensiske fanger og trække sine styrker helt ud af Gazastriben og lade fordrevne indbyggere i Gazastriben vende hjem.

Planen vil blive drøftet af Hamas' ledelse i Qatar, meddeler den saudiarabiske tv-kanal.

Sponsoreret indhold