Nyheder1. maj 2023

Over en fjerdedel sagde op i ministerierne sidste år

Det har især ramt Udenrigsministeriet, hvor 36 procent har forladt deres job
Tallet er det højeste i de seneste ti år og 29 procent flere end i 2021.
Tallet er det højeste i de seneste ti år og 29 procent flere end i 2021.
 Foto: Ritzau Scanpix

27 procent af de ansatte forlod sidste år departementerne i de forskellige ministerier i Danmark.

Det skriver Zetland på baggrund af en aktindsigt fra Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Tallet er det højeste i de seneste ti år og 29 procent flere end i 2021, skriver mediet.

Især Udenrigsministeriet er hårdt ramt. Her forlod 36 procent jobbet sidste år.

Ifølge Zetlands aktindsigt var antallet af fraværsdage, der skyldes medarbejdere, der er langtidssygemeldt, også det højeste i de ti år, som mediet har fået aktindsigt i oplysninger om.

Zetland har desuden talt med 33 nuværende og tidligere embedsfolk, der beretter om en arbejdskultur, hvor man har meget travlt og forventes at være tilgængelig hele tiden.

De tidligere og nuværende embedsfolk beretter blandt andet om at blive kaldt på arbejde, selv om de er syge med hjernerystelse eller er på barsel. En anden fortæller om at sidde med sin arbejdscomputer i skødet og arbejde, mens vedkommende var til sin bedste venindes polterabend.

Ifølge Zetland giver de 33 vidnesbyrd et enslydende billede af lovsjusk, sygemeldinger og intet privatliv. De fortæller om en "permanent undtagelsestilstand".

Peter Hasle, der er arbejdsmiljøforsker og professor ved Syddansk Universitet, kalder det "et stort problem", at så mange embedsfolk forlader ministerierne.

Ifølge ham er det unormalt med en så høj medarbejderomsætning. Han siger, at medarbejderomsætningen i normale virksomheder normalt er etcifret.

Sara Vergo, der er formand for fagforeningen Djøf, som repræsenterer en stor del af landets embedsfolk, mener, at det travle arbejdsmiljø er blevet normalt.

- Det er nu, vi skal gøre op med den politiske kultur på Christiansborg, hvor tempoet hele tiden skrues ekstra i vejret og vi står tilbage med politik på speed, siger hun til Zetland.

Zetland har forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet, der henviser til finansminister Nicolai Wammen (S). Finansministeriet er ikke vendt tilbage inden Zetlands deadline.

Ministeriet skriver til Ritzau, at ministeriet fik en kort deadline fra Zetland, og at der arbejdes på et svar på mediets henvendelse.

- Zetlands artikel bygger på en række tal og fakta, som ministeriet gerne vil nå at kunne forholde sig til og sætte sig ordentligt ind i for at kunne give et korrekt og retvisende svar.

Sponsoreret indhold