Nyheder21. januar 2018

På bænk, i pose og skraldespand: Otte hittebørn på ti år

En lille nyfødt pige blev fundet efterladt på en bænk i Valbyparken i København i begyndelsen af januar. Det sker cirka en gang om året, at en mor efterlader sit barn, og det er sjældent, at forældrene bliver fundet.
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/afspaerring_0.jpg
 (Foto: All Over Press)

Hun græd hjerteskærende, den lille nyfødte pige, som i begyndelsen af januar blev fundet i Valbyparken i København. Pigen var i kritisk tilstand og blev indlagt på Rigshospitalet, men kom sig heldigvis hurtigt.

Den lille pige er det ottende hittebarn, som er fundet i live i de seneste ti år.

Højst sandsynligt er det hårdtramte kvinder, som lever på kanten af samfundet, som vælger at efterlade deres nyfødte børn – måske psykisk syge, måske kvinder i undertrykte familiesituationer, måske papirløse, der er bange for udvisning. Det mener Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen.

– De kan være i en paniktilstand, hvor de skiller sig af med et uventet barn. Eller de bliver tvunget til det af en, der har magt over dem, siger hun.

Det er vigtigt, at disse kvinder søger hjælp i graviditeten, og det er vigtigt, at folk, der har kontakt med udsatte, bliver bedre til at få øje på dem og række en hjælpende hånd, mener Lillian Bondo.

Hun er ikke tilhænger af babyluger, som man har i Tyskland, hvor kvinder kan aflevere spædbørn.

– Jeg vil meget hellere have ”mor-og-barn-luger”. En gravid skal kunne komme og sige: ”Hjælp mig. Jeg har ingen papirer” eller ”Min familie må ikke vide noget”. De skal vide, at vi har tavshedspligt, og at vi kan hjælpe dem, også til at forblive anonyme. Og hellere efterlade et nyfødt barn, der er født sikkert, til bortadoption end føde i svær risiko alene.

Dna og video

Politiet går i gang med en omfattende efterforskning, når et barn findes efterladt, men det er sjældent, at barnets mor bliver fundet. Det er ifølge Ekstra Bladet kun sket for et af de otte børn.

Blandt andet sikrer politiet spor på stedet, kontakter hospitaler, læger og jordemødre og kigger videoovervågninger fra et stort område omkring findestedet igennem, forklarer vicepolitiinspektør Brian Belling fra Københavns Politi, der efterforsker sagen fra Valbyparken:

– Læger, jordemødre og sygehuspersonale har tavshedspligt, men selvfølgelig kontakter vi dem, siger han.

– Vi sammenligner dna fra stedet med barnets dna. Vi har fået nogle henvendelser om konkrete personer. Nogle har vi fundet og har fået afkræftet, at de har noget med sagen at gøre. Andre leder vi efter. Og så har vi gennemgået rigtig meget video fra et stort område omkring Valbyparken, siger han.

Det sidste førte op til weekenden til, at politiet efterlyste føreren af en bil, som havde været i Valbyparken tidligt den morgen, hvor pigen blev fundet.

Brian Belling lægger ikke skjul på, at det kan være svært at finde moderen til barnet, blandt andet fordi hun kan være udlænding.

Han opfordrer derfor alle, der måtte vide noget eller have en mistanke om noget i forhold til fundet af den lille pige, til at melde sig til Københavns Politi.

Er hos plejefamilie

Allerede samme dag, som den nyfødte pige blev fundet i Valbyparken, udpegede Københavns Kommune en plejefamilie, som nu tager sig af hende.

Familien var på forhånd godkendt som plejefamilie, oplyser Sten Kruse-Blinkenberg, der er centerchef i Center for Familiepleje i Københavns Kommune, for familien skulle kunne træde hurtigt til.

Hvis de biologiske forældre ikke dukker op, er der tradition for, at hittebørn bliver bortadopteret. Det sker tidligst efter tre måneder. Det kan være til den plejefamilie, som barnet allerede har knyttet sig til, men det kan også være til en anden familie.

[node:advert-in-body_4]

Andre fundne spædbørn

I 2016 blev en pige fundet pakket ind i en pose i en affaldsskakt i Bagsværd. Pigen blev bragt til Rigshospitalet og overlevede.

I december 2015 blev en nyfødt pige fundet i en plasticpose mellem to containere i Ballerup. Barnet har det godt.

I 2014 blev en lille pige fundet tæt på Aarhus Sygehus. Hendes tyske mor meldte sig og kom i behandling for en psykisk sygdom, skriver Ekstra Bladet.

I 2013 blev en nyfødt pige fundet i en plasticpose under en busk i Farum. Pigen var afkølet, men uden for livsfare.

I januar 2013 blev en nyfødt pige fundet afkølet i en lilla sportstaske i Rektorparken i København.

I december 2011 fandt en hundelufter et spædbarn i en pose i Maribo. Han var svøbt i et tæppe, men nedkølet. På sygehuset fik han det bedre igen.

I 2009 blev en lille dreng fundet i et buskads ved Hee Skole i Ringkøbing af fire drenge. I samme periode blev tre hittebørn fundet døde.

Sponsoreret indhold