Nyheder 4. januar 2022

Optimer din ferie: Sådan får du mest ud af dine fridage i 2022

Vil du gerne have flere sammenhængende ferieuger? Så skal der planlægges - SE og HØR har gjort noget af arbejdet for dig her
Arkivfoto: MEGA

Det nye år, vi lige er hoppet ind i, er et vaskeægte arbejdsgivervenligt ferieår.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det vil altså sige, at mange helligdage i 2022 falder på lørdage og søndage, og derfor er der ikke mange ekstra fridage at hente på den konto.

Helligdagene ligger nemlig sådan, at der kun er op til syv ekstra fridage, der ikke falder sammen med en weekend.

Sådan ligger dine helligdage i 2022

Dagene markeret med fed er de ekstra fridage, helligdagene kan udløse.

Vel at mærke er det din overenskomst, der afgør, om du har ret til fri på helligdagene.

 • - Lørdag 1. januar: Nytårsdag
 • - Søndag 10. april: Palmesøndag
 • - Torsdag 14. april: Skærtorsdag
 • - Fredag 15. april: Langfredag
 • - Søndag 17. april: Påskedag
 • - Mandag 18. april: Anden påskedag
 • - Søndag 1. maj: Første maj
 • - Fredag 13. maj: Store Bededag
 • - Torsdag 26. maj: Kristi Himmelfartsdag
 • - Søndag 5. juni: Pinsedag/Grundlovsdag
 • - Mandag 6. juni: Anden pinsedag
 • - Søndag 25. december: Juledag
 • - Mandag 26. december: Anden juledag

I det forgangne år, som også har været et såkaldt et arbejdsgiver år, var der faktisk op til to feriedage mere end i år.

Som lønmodtager kan du derfor overveje, om du vil planlægge dine feriedage, så du får mest ud af de sparrede helligdage, der nu engang kan findes i kalenderen.

FRA LANGFREDAG TIL LANG PÅSKE

Påsken falder sent i år. Så hvis du vil nyde godt at det lune aprilvejr, kan du prøve at planlægge dine feriedage i forlængelse af påskens helligdage.

De faste helligdage ligger som altid på en torsdag, fredag, søndag og mandag.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Søren Jul Lamberth

Skal badedyrssæonen starte tidligt i år? Så snup to uger omkring påske - det "koster" flere feriedage på andre tidspunkter af året. (Arkivfoto: Søren Jul Lamberth)

Normalt skal man bruge ti feriedage for at få to ugers sammenhængende ferie, men i påsken kan du nøjes med at bruge syv af dine feriedage - tre feriedage inden skærtorsdag og fire feriedage efter anden påskedag.

FÅ MERE UD AF STORE BEDEDAG

Hvad end store bededag for dig handler om at bede eller spise hveder, så er den faste helligdag, der altid falder på en fredag, et sted i kalenderen, hvor du kan få mere ferie ud af dine feriedage.

I år falder Store Bededag på fredag 13. maj, og derfor udløser helligdagen i forvejen en forlænget weekend.

Men ved at placere fire feriedage 9.-12. maj, kan du udvide til en uges ferie.

OPTIMER KRISTI HIMMELFART

Ligesom for Store Bededag kan du i den uge, hvor Kristi himmelfartsdag falder, få en sammenhængende uges ferie én feriedag billigere.

Kristi Himmelfartsdag ligger altid på en torsdag, og derfor vil en uges ferie betyde, at du får planlagt dine feriedage mandag, tirsdag, onsdag og fredag i den uge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: MEGA

Drømmer du om lange ferie, hvor du kan lufte dit rødbedefarvede pas? Så kan du prøve at planlægge dine feriedage smart omkring helligdagene. (Arkivfoto: MEGA)

Har du måske ikke helt brug for en hel uges ferie (igen), eller vil du bare gemme lidt på feriedagene til en anden god gang, kan du også nøjes med at placere en enkelt feriedag om fredagen. På den måde scorer du en forlænget weekend med fire dages fri i bytte for en enkelt feriedag.

Forlænget JULEFRED

Julen kunne ikke ligge bedre - altså, fra en arbejdsgivers synspunkt. Juleaften falder nemlig på en lørdag, og derfor er anden juledag den eneste jule-helligdag, der udløser en ekstra fridag.

Når det bliver 2023, har lønmodtagerne også ganske kort tid til at slikke sårene efter nytår. Nytårsaften falder nemlig også på en lørdag, og derfor ligger 1. januar på en søndag, hvorefter de fleste vender tilbage til hverdagen om mandagen.

Der er derfor ikke meget at optimere her i forhold til andre år. Hvis du i din overenskomst har fri den 24. og 31. december, kan du dog nøjes med at bruge fire feriedage i dagene 27.-30. december og dermed i alt få ni dages sammenhængende ferie.

Bemærk: Ikke alle helligdage er fridage for alle. Det afhænger af din overenskomst.

Sponsoreret indhold