Nyheder19. maj 2023

Optikerforeningen bekræfter: Kontaktlinser med PFAS sælges også i Danmark

Selv om en undersøgelse i USA viser "ekstremt høje niveauer" af PFAS i kontaktlinser, der også sælges i Danmark, ser direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen ingen grund til bekymring
Selv om der er fundet et højt indhold i visse typer linser, så ser direktør i Optikerforeningen i Danmark, altså ingen grund til bekymring.
PFAS findes også i linser, der sælges i Danmark, men ifølge direktøren i Optikerforeningen, er der ingen grund til bekymring.
 Foto: Colourbox

Har du kontaktlinser af mærkerne Acuvue, Alcon og CooperVision liggende derhjemme, så har de altså også et "ekstremt højt niveau" af det skadelige stof PFAS.

Det bekræfter direktør i Optikerforeningen Per Michael Larsen overfor SE og HØR.

- Linserne bliver solgt over hele verden, og de mærker bliver også solgt i Europa og her i Danmark. Det kan vi jo ikke lægge skjul på, siger Per Michael Larsen.

Ifølge en undersøgelse, foretaget af Mamavation og Environnmental Health News, så er der nemlig fundet PFAS i netop de kontaktlinser, som sælges verden over.

Men direktøren i Optikerforeningen ser altså ingen grund til at lade unødig bekymring sprede sig blandt brugerne af kontaktlinser efter undersøgelsen.

– Det er ikke noget, vi er bekymrede for, men det, vi er bekymrede for i den her sag, er, at den bliver taget ud af proportioner, og at fokus derved bliver med mere vægt på, at alt, der har med PFAS at gøre, det bare er farligt, og det, synes vi, ikke er rigtig, siger Per Michael Larsen til SE og HØR.

PFAS-stoffer – også kaldet "evighedskemikalier"- er en gruppe af forskellige kemiske fluorstoffer, der benyttes i forskellige produkter, og som er svære at nedbryde.

Stoffet er menneskeskabt, og det er forbundet med en lang række sundhedsmæssige konsekvenser. Studier har bevist, at der er en sammenhæng mellem udsættelse for stoffet og forhøjet kolesterol, leverpåvirkning samt nedsat fødselsvægt.

Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvordan PFAS i kontaktlinser kan påvirke helbredet, men Per Michael Larsen forklarer, at det PFAS, der er i kontaktlinserne, aldrig vil komme i kontakt med øjet.

– Man skal ikke være bekymret, for det er bundet inde i selve materialet. Når man laver et materiale til en kontaktlinse, så er det nogle tilsætningsstoffer, man bruger af forskellige arter, som kan gøre, at det materiale opfører sig, som det gør, siger han.

– Så det er bundet sammen med en masse andre materialer og ikke en overfladecoating, som jo er det, man oftest taler om, når man taler om PFAS i andre sammenhænge. Det er simpelthen inde i selve materialet.

Kan du forstå de brugere af kontaktlinser, som kunne blive bange, fordi man hører rigtig meget om, at PFAS er noget dårligt, og at man helst ikke vil have det i kontakt med noget som helst?

– Vi vil gerne berolige forbrugerne med at sige, at vi skal lige tage tingene i de rette proportioner, og det, synes jeg ikke, de er, hvis man går ud og siger, at kontaktlinser er skadelige, fordi man har PFAS i dem. Det er en overdrivelse af rang, siger Per Michael Larsen.

- Kontaktlinser er medicinsk udstyr i klasse II, og derved er de underlagt ret strikse restriktioner, inden de kommer på markedet. Der skal blandt andet laves risikoanalyser og kliniske evalueringer, som skal bevise, at kontaktlinserne ikke udgør en risiko for brugerne, tilføjer Per Michael Larsen.

Han afslører også, at man er ved at udvikle et alternativ til de eksisterende linser, hvor man har fundet PFAS.

– Jeg har lige været til vores europæiske organisations møde, og der talte man om, at man er relativt tæt på at kunne lave noget, der har de samme egenskaber, som man har her, men hvor materialet ikke indeholder det her fluorstof som PFAS i realiteten er, forklarer han.

Men hvornår en ny type linser er klar, vides endnu ikke.

– Men man er altså i fuld gang med at finde afløsere, fordi man i hele verden er klar over, at vi skal have kigget på det her stof.

Sponsoreret indhold