Nyheder26. december 2023 (opd. 27. december 2023)

Onsdag bliver fyrværkeri lovligt at affyre

Fra onsdag er det igen lovlig at tænde en raket eller et batteri, men kun til og med mandag
Fyrværkeri har været lovligt at købe siden den 15. december, men det er først fra onsdag, at det ifølge loven er i orden at affyre det.
Fyrværkeri har været lovligt at købe siden den 15. december, men det er først fra onsdag, at det ifølge loven er i orden at affyre det.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I anledning af at vi snart træder ind i det nye år, bliver det på onsdag igen lovligt for privatpersoner at affyre fyrværkeri.

Det betyder, at man kan forvente at høre høje brag og se nattehimlen blive lyst op af mange farver de næste seks dage.

Tilladelsen for affyring af krudt og kugler vil nemlig gælde til og med 1. januar.

Allerede fra 15. december kunne privatpersoner købe fyrværkeri. Købeperioden strækker sig til 31. december.

I 2024 er det ti år siden, at en markant ændring i fyrværkerilovgivningen fandt sted. Den afgrænsede den lovlige anvendelse af fyrværkeri og forkortede perioden for køb af fyrværkeriartikler.

Før 2014 kunne man købe fyrværkeri hele december og skyde det af fra 1. december til 5. januar.

Uden for privatpersonernes fyrværkerisæson er det kun uddannede scene- og festfyrværkere, der må affyre fyrværkeri. Det skriver Sikkerhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Fyrværkere beskæftiger sig erhvervsmæssigt med at fremstille og affyre fyrværkeri. De skal have tilladelse af det kommunale beredskab, hvis de vil afskyde fyrværkeri til et arrangement uden for sæsonen.

I oktober skrev Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse, at regeringen med et lovforslag vil stramme reglerne og gøre den lovlige fyrværkeriperiode kortere fra nytåret 2024/2025.

Regeringen ønsker, at affyringsperioden for privatpersoner skal gælde fra 31. december til 1. januar.

I pressemeddelelsen udtalte erhvervsminister Morten Bødskov (S), at regeringen vil sikre, at der tages hensyn til for eksempel tidligere udsendte, dyr og naturen, som påvirkes af støj og forurening fra fyrværkeri.

- Det er vigtigt for mig at sige, at vi selvfølgelig stadig skal fejre nytåret med fyrværkeri, men nu bliver det i en kortere periode. På den måde kan vi tage hensyn til flere.

Lovforslaget vil blive fremsat i februar næste år.

Sponsoreret indhold