Nyheder8. juli 2023

Østersøen er fire grader varmere: Virkelig bekymrende

Svensk havforsker er virkelig bekymret for udviklingen, der ses lige nu
Kriegers Flak i Østersøen mellem Danmark, Sverige og Tyskland. Havmølleparken Kriegers Flak indvies mandag den 6. september 2021.. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)
Gennemsnitstemperaturen i Østersøen er steget med to grader over normalen siden 1990'erne, men de fire ekstra grader er ualmindeligt varmt, advarer forsker
 Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Torsdag blev målt som værende jordens varmeste dag nogensinde.

En dyster rekord, som er blevet slået flere dage i træk. Og som om det ikke var nok, så er der nu flere nedslående nyheder fra vores naboer i Sverige.

Det skriver Aftonbladet.

Østersøen er nemlig målt til at være fire grader varmere end normalt, lyder det. Og det er ganske bekymrende, vurderer havforsker ved SLU - Swedish University of Agricultural Sciences – Ulf Bergström, som fortæller til avisen:

– Det bliver meget svært at forudsige, hvad der vil ske. Jeg er meget bekymret for den udvikling, vi ser.

Gennemsnitstemperaturen på kloden var torsdag 17,23 grader, hvilket altså er det højeste man har registreret, siden man begyndte at måle temperaturen, skriver Aftonbladet, og refererer til tal fra University of Maine.

Siden 1990'erne er gennemsnitstemperaturen i Østersøen steget med to grader over normalen – men lige nu er det fire grader varmere end normalt.

Bergström fortæller, at de høje temperaturer i vandet har store konsekvenser for livet under overfladen.

– Det er svært at håndtere for mange planter og dyr.

Konkurrence om føden og stressede fisk

Efterhånden som vandet bliver varmere, bliver det også mindre iltet, hvilket allerede er et stort problem i Østersøen. Fiskene må derfor bevæge sig ud på dybere – og koldere – vand, men i mange dybe områder er der netop mangel på ilt.

Det betyder, at arealet hvor arterne kan leve, bliver begrænset.

- Der bliver konkurrence om føden, mens iltmanglen stresser fiskene. Det lider torsken blandt andet under, fortæller havforskeren.

Lystfiskere på Øresund. Lystfisker. Torsk bliver fanget.
Torsken i Østersøen har været udsat i flere år
 Foto: Ritzau Scanpix

Han kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvordan det vil påvirke økosystemerne.

– Jeg er virkelig bekymret for den udvikling, vi ser. Det gælder ikke kun for Østersøen, men også for verdenshavene og på land, fortæller Ulf Bergström.

Sponsoreret indhold