Nyheder20. januar 2022

Nyt studie: Vi bliver sadistiske når vi keder os

Et nyt dansk studie viser, at vi bliver sadistiske, når vi keder os
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20211208-072437-2-1920x1280we.jpg
 Arkivfoto: Abaca/Ritzau Scanpix

Du har nok hørt, at det er sundt at kede sig, men nu udfordrer et dansk studie den påstand.

Studiet viser nemlig, at vi er tilbøjelige til at blive mere sadistiske, når vi keder os.

Det skriver Videnskab.dk.

Over 7000 mennesker fra tre forskellige lande har deltaget i studiet, der viser, at når folk er onde og nedladende mod eksempelvis kollegaer eller på internettet, så kan opførslen skyldes ren og skær kedsomhed.

Ni omfattende og videnskabelige forsøg ligger grund for konklusionen af studiet, der er lavet af forskere fra Aarhus Universitet.

Høster anerkendelse

Studiets konklusion er heller ikke gået ubemærket hen blandt forskere, der undersøger menneskers mere mørke og ondskabsfulde sider – også dem der ikke er en del af studiet.

- Det er generelt svært at få folk til at kede sig eller opføre sig sadistisk på kommando i et kontrolleret videnskabeligt forsøg, så det vil jeg rose teamet for at have formået, og det på en måde, der fungerer rigtig godt,« siger Ingo Zettler, som er professor ved Institut for Psykologi på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Nyder at gøre grin med børn

Studiet viser, at det onde i os kommer frem, når vi keder os. Og der ingen, der går fri. Ikke engang vores børn. Det viser en af konklusionerne fra studiet.

Ifølge Videnskab.dk har forældre, der keder sig meget, i et af studiets spørgeskemaer svaret ja til udsagnet ’Nogle gange nyder jeg at gøre grin med mit barn’ og ‘For at være ærlig, så har jeg nydt at gøre fysisk skade på mit barn’.

Det er dog vigtigt at understrege, at forældrene nok har tolket spørgsmålene som mindre alvorlig skade, såsom smådrillerier, mener studiets førsteforfatter.

Sadimse findes mange steder

Formålet med studiet er at vise, at sadisme finder sted i mange forskellige kontekst. Det fortæller Stefan Pfattheicher, der er lektor ved Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

- Når vi snakker om sadisme, er det dog et meget stærkt ord, som får os til at tænke på kriminelle, så jeg vil også vise, at der findes hverdagssadisme, som formentlig er mest udbredt, siger han.

- Vores studie viser, at en person med almindelige personlighedstræk ikke tyr til sadistisk adfærd, når de keder sig, hvis de har andre alternativer. Derfor er det vigtigt, at vi giver folk andre muligheder såsom at udøve sport, være kreative eller læse en god bog,« siger Stefan Pfattheicher til Videnskab.dk.

Sponsoreret indhold