Nyheder29. marts 2023

Nyt studie: Næsten hver femte finder denne lyd fuldstændig ulidelig

Fænomenet kaldes misofoni, og rigtig mange føler også en vis skam, når de reagerer voldsomt på at lytte til andre menneskers vejrtrækning
Irriterende lyde er der nok af - men særligt én er for mange helt ulidelig 
Irriterende lyde er der nok af - men særligt én er for mange helt ulidelig
 Foto: Colourbox

Negle på en tavle, ping pong-bolde, og kniven direkte på porcelæn.

Rigtig mange lyde kan være frygtelige at skulle lytte til.

Men der er dog særligt én lyd, der kan få hårene til at rejse sig – og sågar været decideret ulidelige at lytte til for rigtig mange mennesker.

Lyden af medmenneskers vejrtrækning.

Ifølge et nyt studie, foretaget af forskere fra King’s College London og udgivet i tidsskriftet PLOS ONE, kaldes fænomenet misofoni.

Og det er ganske udbredt. Det skriver Videnskab.dk.

– Misofoni kan forårsage følelser af hjælpeløshed og at være fanget, når mennesker ikke kan bevæge sig væk fra den ubehagelige lyd, forklarer Dr. Jane Gregory, som er forfatter til studiet og klinisk psykolog ved Oxford University, i pressemeddelelsen.

I et spørgeskema svarede kun 13,6 procent af respondenterne, at de havde hørt om misofoni, mens bare 2,3 procent i forvejen vidste, at de led af det.

Og hvis ikke lyden i sig selv var nok, så er lidelsen tit kombineret med en følelse af skam, fordi man ofte reagerer negativt på lyde, som kommer fra deres kære.

Undersøgelsen er også med til at kortlægge misofoniens indvirkning på folks liv, såsom social isolation, undgåelse af bestemte steder og bekymringer om fremtiden, lyder det.

Blandt andre lyde, som testpersonerne reagerede på tæller også smaskelyde, snorken, fodtrin og høje synkelyde. Men det var altså markant vejrtrækning, der lå som topscorer over lydene.

Sponsoreret indhold