Nyheder6. marts 2024

Nyt studie: Lightsodavand kan give hjerteproblemer

Nyt studie viser, at sødestoffet aspartam, der findes i blandt andet lightsodavand, kan have skadelige effekter på hjertet
This is a display of Coca-Cola Zero Sugar at a market in Pittsburgh Nov. 14, 2018. (AP Photo/Gene J. Puskar)
Et nyt kinesisk studie viser, at lightsodavand kan have flere negative konsekvenser end hidtil antaget.
 Foto: Gene J. Puskar/AP/Ritzau Scanpix

Det kommer formodentligt ikke som nogen overraskelse, at sodavand hverken med eller uden sukker ikke bidrager til noget positivt for sundheden.

Et studie om lightsodavand foretaget i Kina viser, at for meget sodavand ikke kun kan være dårligt for tænderne og vægten, men også for hjertet.

Det skriver TV 2.

Ifølge studiet har du en 20 procent øget risiko for uregelmæssig hjerterytme - kaldet atrieflimren- hvis du drikker mere end to liter lightsodavand om ugen .

Den samme mængde almindelig sodavand ville øge risikoen med 10 procent.

Vigtigt med fokus på blodtrykket

Kardiologen Theodore Maglione fortæller til det britiske medie The Guardian, at atrieflimren er en “Kaotisk flimren” i de øverste hjertekamre.

- Nogle ting, man ikke kan kontrollere, er gener og alder, som også udgør en stor risikofaktor. Men nogle af de ting, man godt kan kontrollere, er rygning, forhøjet blodtryk, ukontrolleret søvnapnø, fedme og kost, udtaler Theodore Maglione.

Desuden fortæller han til mediet, at blodtrykket er særligt vigtigt at have styr på, når det kommer til forebyggelse af sygdommen.

Et andet studie, der blev udgivet for omtrent et halvt år siden, viser at sødestoffet aspartam, der findes i blandt andet sodavand, kan forværre hukommelse og indlæring.

Desuden bedømmer WHO, at for store mængder aspartam også kan være kræftfremkaldende.

I det kinesiske studie fulgte man mere end 200.000 personers indtag af sodavand i en periode på ti år.

Sponsoreret indhold