Nyheder14. september 2021

Nyt studie: Kan Botox beskytte mod coronavirus?

Et fransk studie er kommet frem til, at der er langt mindre coronasmitte blandt personer, som får Botox-behandlinger, sammenlignet med resten af befolkningen. En dansk ledende overlæge er skeptisk
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En skud med Botox kan muligvis give beskyttelse mod coronavirus.

Det antyder i hvert fald et fransk studie, som er fagfællebedømt og udgivet i tidsskriftet Journal of Stomatology, Oral and Maxillofacial Surgery.

Ifølge undersøgelsen var der kun to ud af knap 200 patienter, som blev behandlet med Botox frem til juli sidste år, som viste tegn på sygdom.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/megacliw19297_10627.jpg
 Arkivfoto: MEGA

Botulinumtoksin kaldes for Botox, når det bruges til kosmetiske formål som at holde rynker på afstand. (Arkivfoto: MEGA)

Botox bruges til meget andet end kosmetiske årsager såsom af hjælpe med at reducere rynker. Det kan blandt andet bruges til at behandle patienter, som lider af migræne.

Det giftige stof virker ved at stoppe frigivelsen af acetylcholin, hvilket lammer musklerne. Forskerne bag undersøgelsen foreslår, at netop dét muligvis kan forhindre en i at blive smittet med coronavirus.

Det er netop patienter, der bliver behandlet af funktionelle årsager, som deltager i undersøgelsen.

Ingen testet positiv

Forskerne bag studiet har over en periode på tre måneder sammenlignet 193 Botox-patienter med resten af befolkningen.

Alle de frivillige patienter blev fulgt i tre måneder, efter de havde fået en sprøjte med Botox. I den periode blev der holdt øje med, om de fik coronavirus eller ej.

Ingen af deltagerne blev hverken testet positiv for coronavirus eller indlagt, men to patienter viste tegn på, at de blev syge.

Den ene patient var en 53-årig kvinde, som udviklede symptomer, efter hun havde været i Las Vegas. Ved en coronarest kom testresultatet dog ud som negativt. Den anden patient var en 70-årig kvinde, som også fik symptomer, men hun blev aldrig testet.

På den baggrund når forskerne frem til den slutning, at deres resultater viser en signifikant forskel mellem antallet af smittede personer i den generelle befolkning og antallet af patienter behandlet med Botox, som viste tegn på coronavirus.

Stram op

Studiet kan lyde som godt nyt for dem, der får Botox-behandlinger. Men Michael Dalager-Pedersen, ledende overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, mener, at de franske forskere må stramme op.

- Jeg har ikke så meget positivt at sige om artiklen. Den videnskabelige undersøgelse og metode er påfaldende ringe, fortæller han til SE og HØR.

- Det er svært for mig at se, at Botox skulle beskytte mod COVID-19, men det må komme an på nærmere og væsentligt bedre undersøgelser end den franske at bevise eller modbevise en beskyttende effekt, fortsætter overlægen.

Forskerholdet har heller ikke selv ambitioner om, at de skulle have fundet en kur mod virussen. De konkluderer også, at der skal mere forskning til, før det kan afgøres, hvordan Botox eventuelt kan forhindre en coronainfektion.

En faktor, der taler studiet ned, som forskerne selv påpeger, er, at alle Botox-patienterne er fra en del af Frankrig, hvor befolkningen ikke har været synderligt hårdt ramt af coronavirus.

Der er dog også nogle påfaldende tilfælde blandt patienterne, som forskerne fremhæver:

En 46-årig kvindelig patient undgik at blive smittet, selvom hendes datter, hun bor sammen med, blev testet positiv. I et andet tilfælde var en 64-årig kvindelig patient fra Lozère i det sydlige Frankrig den eneste, der i en hel landsby slap for at blive smittet med virussen.

Sponsoreret indhold