Nyheder25. september 2023

Nyt forslag: 4 måneders sorgorlov, hvis du mister din partner

Ifølge et nyt borgerforslag bør alle forældre med børn under 18 år kunne få fire måneders sorgorlov, hvis de mister deres partner
Ifølge et nyt borgerforslag bør alle forældre med børn under 18 år kunne få fire måneders sorgorlov, hvis de mister deres partner.
Ifølge et nyt borgerforslag bør alle forældre med børn under 18 år kunne få fire måneders sorgorlov, hvis de mister deres partner.
 Modelfoto: Colourbox

Mister man sin livspartner og medforælder er man ikke bare syg – man er i dyb sorg.

Desværre er det sådan nu, at den efterladte kun kan få to ugers orlov fra jobbet. Og det er ikke holdbart, mener flere.

Derfor har en række initiativtagere foreslået, at alle forældre, der har børn under 18 år, skal kunne få fire måneders sorgorlov, hvis de mister deres partner.

I borgerforslaget kalder initiativtagerne det for ”uholdbart” – ikke blot for den efterladte forælder og børnene. Det gavner nemlig heller ikke samfundet at ”tvinge” forælderen tilbage på arbejde - kun to uger efter et tragisk dødsfald.

– Det at skulle bekymre sig om potentielt at miste sit job på grund af fraværsregler og jobcentrets "pusten i nakken" må ikke tage fokus fra det vigtigste, sorgbearbejdelsen og varetagelsen af alle de praktiske opgaver, der kommer buldrende i kølvandet på dødsfaldet, lyder det i borgerforslaget, der blev oprettet 14. september.

I 2022 mistede 1.516 børn under 18 år enten én eller begge forældre. Det svarer til fire om dagen.

Og det er sådanne familier, som stifterne af borgerforslaget ønsker at hjælpe.

– Indførelse af en sorgorlov vil være en helt afgørende hjælp til de ulykkelige mennesker, der mister en partner og har hårdt brug for ro til at sørge, brug for en form for mentalt og reelt helle i en vanskelig tid. Tiden skal bruges på at hjælpe og drage omsorg for børnene for at sikre deres fremtid, står der i borgerforslaget.

– Tilbuddet om sorgorlov til alle, der måtte opfylde betingelserne, kan være første skridt på vejen mod en genetablering af det familieliv, der gik i stykker, og på kort og længere sigt tryghedsskabende for børnene.

Borgerforslaget kan støttes frem til 12. marts næste år. Du kan støtte her.

Sponsoreret indhold