Ny undersøgelse skaber ramaskrig: Transkvinders mælk lige så godt som modermælk

En ny vejledning har skabt furore i Storbritannien.
I vejledningen lyder det, at brystmælk, der er produceret af en mand, som er transformeret til en kvinde, er lige så godt for babyer som det brystmælk, der kommer fra en person, der er født som kvinde.
Det skriver medier som The Times og Telegraph.
Ifølge de britiske medier kommer vejledningen fra University of Sussex Hospitals NHS Trust, som er en enhed under National Health Service, der er det britiske svar på Sundhedsstyrelsen.
Her hævdes det i et lækket brev, at mælk produceret af transkønnede kvinder, der har taget hormoner, kan sammenlignes med den mælk, der bliver produceret af en mor, der lige har født.
I brevet står endvidere, at forskerne bag undersøgelsen fastslår, at man bør bruge udtrykket "human milk", da dette er kønsneutralt.
I vejledningen fremgår det, at mænd har ikke-aktive mælkeproducerende kirtler i brystet.
Man kan gøre disse kirtler aktive ved blandt andet at indtage hormonet progestin samt stoffet domperidon, der normalt gives til biologiske kvinder, der har problemer med at amme - og på den måde kan transkønnede kvinder altså fremprovokere brystmælk.
Ifølge The Times har en række kritikere i kølvandet på brevet sendt en officiel klage over hospitalet og lægerne bag vejledningen.
En af kritikerne er Lotti Moore fra tænketanken Policy Exchange, som kalder hospialtets vejledning "naiv" og "ubalanceret".
- Det er ubalanceret og naivt at påstå, at sekretionerne produceret af en mand på hormoner kan ernære et spædbarn på samme måde som en mors brystmælk kan, siger hun til mediet og fortsætter:
- Et barns velværd bør altid komme før identitetspolitik og bestride trossystemer, der ikke er baseret på beviser. NHS bør ikke falde for den slags vrøvl.
En anden kritiker er en læge ved navn Jane Orient, som sætter spørgsmålstegn til, hvor meget lægerne bag undersøgelsen har testet deres tese, før de har lavet vejledningen.
- Det virker meget hensynsløst at teste det her eksperiment på babyer, siger hun og fortsætter:
- Har de virkelig analyseret effekten, som hormonerne har på mælken? Og har de virkelig analyseret effekten, som mælken har på babyerne?
The Telegraph har været i kontakt med hospitalet bag vejledningen, som udtaler, at de står ved, hvad der står i brevet. De understreger videre, at der er beviser, der støtter op om deres påstande.