Nyheder21. december 2023

Ny undersøgelse: Det største benspænd for høj løn er at være kvinde

At være kvinde er den største enkeltstående årsag, der giver dårligst forudsætninger for at blive del af den femtedel af befolkningen, der tjener mest, viser ny analyse
Portrait of business team over modern background
Uanset social baggrund har en mand langt større chance for at lande blandt den femtedel af befolkningen, som tjener allermest, end en kvinde.
 Foto: Colourbox

Uanset social baggrund har en mand langt større chance for at lande blandt den femtedel af befolkningen, som tjener allermest, end en kvinde.

Det viser ny analyse, der er udarbejdet af den uafhængige tænketank Kraka og konsulentvirksomheden Deloitte. I analysen står der, at »det største benspænd for succes på arbejdsmarkedet er at være kvinde«.

Det skriver Dagbladet Information.

Hvis man er født som pige, begynder man livet med 17 procentpoint lavere sandsynlighed end drenge for at lande i den øverste femtedel af indkomstfordelingen som 40-årig.

»Det er rystende og simpelthen for dårligt,« siger digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) til Information. Hun mener, at det understreger, at vi ikke har ligestilling i Danmark.

Flere grupper i samfundet begynder livet med dårligere muligheder for at få succes på arbejdsmarkedet, men det at være kvinde er den enkeltstående årsag, der giver de sværeste forudsætninger, lyder det i analysen.

Kraka og Deloitte finder i analysen, at uddannelse ikke overraskende giver væsentligt bedre forudsætninger for at komme i top 20-procent på indkomstfordelingen hos mænd – uanset baggrund og etnicitet. Men det samme gør sig ikke gældende for kvinder. Sammenligner man en kvinde og en mand af dansk herkomst med samme uddannelse og valg af branche, skal kvinder stadig indhente 15 procentpoint, konkluderer Kraka.

»Det er overraskende, at man i 2023 stadig ser så store forskelle. Der er simpelthen færre kvinder i toppen, og selv når man undersøger uddannelseslængde, kan det ikke forklare, hvorfor forskellen mellem mænd og kvinders løn er skæv,« siger lektor i økonomi på CBS Birthe Larsen til Information.

»Det er værdisættelsen af kvinders arbejde og den svære vej til ledelsesstillinger, der er den primære forklaring,« siger hun.

Både hun og Kvinderådets direktør, Helene Forsberg, mener, at analysen viser, at kendte ligestillingsudfordringer fortsat udgør et problem, og at kvoter er nødvendige.

Digitalisering og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) mener dog ikke, at kvoter vil skabe mere ligestilling. Hun peger i stedet på, at virksomhederne står med et stort ansvar for at ændre på situationen.

»Hvis vi indfører kvoter, får vi ikke ligestilling. Det tror jeg, man bliver nødt til at være bevidst om,« siger hun.

»Det er kultur, der skal til, og derfor vil jeg også meget kraftigt sige til virksomhederne, at nu bliver de nødt til at tage et ansvar og arbejde med det strukturelt.«

Sponsoreret indhold