Nyheder14. april 2022

Ny teori: Derfor har T. rex'en så små arme

Ny teori forklarer de komisk små arme
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/mega701461_001.jpg
 Foto: MEGA

T. rex’en siges at være en af verdenshistoriens mest frygtindgydende jagere, og den var et af de øverste led i fødekæden, da dinosaurerne gik på Jorden.

Den har dog i senere tid fået lidt hug for dens meget korte arme, som meget komisk er meget små i forholdt til dinosaurens ellers enorme størrelse.

Mange har forsøgt at forklare, hvorfor de to stumper af arme sad på T. rex’en. Den seneste teori er simpelthen, at den gerne ville undgå at blive bidt af artsfæller.

Det er professor emeritus i biologi ved University of California i Berkeley Kevin Padian, der kommer med teorien i et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Acta Palentologia Poloncia.

Det skriver Videnskab.dk.

Kevin Paiden fortæller, at den store dinosaurs forgængere havde meget længere arme, og at der derfor må være en årsag til, at de blev så små, som der blev – nemlig for at få fingrene i en anden T. rex’ mund.

– Hvad nu hvis flere voksne tyrannosaurer åd på af et kadaver? Du har en flok massive kranier med utroligt kraftige kæber og tænder, der river og hugger kød og knogler ned lige ved siden af dig. Hvad hvis din ven lige ved siden af dig synes, at du kommer lidt for tæt på? De kan advare dig ved at bide dig i armen, forklarer han i tidsskriftet.

– Derfor kunne det være en fordel at armene blev mindre, da de alligevel ikke blev brugt til at jage,” uddyber han.

Et T. rex bid kan ende i infektioner, blødninger, chok og til sidst død.

Kevin Paiden kom først på sporet af den nye teori, da andre forskere fandt ud af, at T. rex’en oftest jagede i flok. Han parrede den teori med nutiden rovdyr, der også jager i flok, som også er udstyret med korte arme.

Her kunne han se en sammenhæng mellem måden komodovaraner, som også har korte forarme, jager på og den måde T. rex’en nedlagde sit bytte.

Forskeren fortæller dog, at det kan blive svært endeligt at slå fast, hvorfor den enorme jæger havde så små arme.

Der er tale om en teori og hypotese og for at få den bekræftet, ville det kræve at museer verden over så på bidemærker på fossiler.

Sponsoreret indhold