Ny måling: Socialdemokratiet står til topskatte-tæsk
Socialdemokratiet er på kollisionskurs med deres egne vælgere i spørgsmålet om lavere topskat.
I en ny måling lavet af Kantar Gallup for Fagbladet 3F svarer 22 procent af Socialdemokratiets vælgere, at det er mindre sandsynligt, de vil stemme på partiet, hvis regeringen sænker topskatten.
Da Mette Frederiksen og Socialdemokraterne i december dannede regering med Venstre og Moderaterne, blev det skrevet ind i regeringsgrundlaget, at topskatten skal ned.
Helt konkret vil regeringen halvere topskatten fra den nuværende sats på 15 procent til 7,5 procent og samtidig hæve topskattegrænsen for højtlønnede danskere.
Planerne er dog blevet mødt med stor modstand fra Socialdemokratiets eget bagland og de økonomisk trængte kommuner og regioner.
Politisk analytiker Hans Engell konstaterer, at partiet har kurs mod vælgerklaps.
– Det, Mette Frederiksen skal præstere, er på den ene side at gennemføre væsentlige forbedringer på centrale velfærdsområder, og på den anden side skal hun levere på aftalen om at sænke skatterne. Hvis ikke hun kan det, så bliver socialdemokraterne uvenner med deres vælgere, siger han til Fagbladet 3F.
Heller ikke hos hverken den røde opposition (Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet) eller den blå opposition (Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne) skal Socialdemokratiet forvente nogen belønning for deres planer om at sænke topskatten.
I den nye Kantar Gallup-måling blandt 1.005 repræsentativt udvalgte danskere svarer seks procent i den blå opposition, at det er mere sandsynligt, at de vil stemme på Socialdemokratiet, mens det hos den røde opposition kun er to procent.
For hele 46 procent af vælgerne i den røde opposition er det mindre sandsynligt, at de vil stemme på Socialdemokratiet.
De planlagte skattelettelser var ikke en del af regeringens nyligt fremsatte finanslovforslag, men forventes at blive præsenteret i efteråret som en del af den nye 2030-plan.
I alt vil regeringen give skattelettelser for fem milliarder kroner. De fire milliarder kroner skal bruges på at give danskere i job et højere beskæftigelsesfradrag, mens omkring 700 millioner kroner skal bruges på at sænke topskatten.
Målingen fra Kantar Gallup-målingen viser, at der blandt danskerne er en bred modstand mod at sænke topskatten, og ifølge Hans Engell hænger det sammen med, at danskerne for længst har vænnet sig til det høje skattetryk.
– Danskerne har vænnet sig til, at hvis vi skal have en velfungerende offentlig sektor, så koster det penge. Jeg tror, at der blandt vælgerne er kommet en stigende forståelse for, at presset på vores velfærdssystem vil være meget stort i de kommende år. Folk vil hellere føle sig trygge på hospitalet, end de vil betale en smule mindre i skat, siger den politiske analytiker.
Politisk ordfører for Socialdemokratiet, Christian Rabjerg Madsen, siger til Fagbladet 3F, at han godt kan forstå svarene fra de socialdemokratiske vælgere, når de bliver spurgt direkte til topskattelettelser.
– Det var ikke noget, som Socialdemokratiet gik til valg på. Og vi har ikke tidligere støttet topskattelettelser, siger ordføreren.
Han forklarer den nye støtte til topskattelettelser med, at socialdemokraterne er en del af SVM-regeringen, hvor der skal indgås kompromisser.
– Men det samlede kompromis om skatten, hvor vi også letter for mange milliarder i bunden, vil jeg gerne stå på mål for, siger Christian Rabjerg Madsen.
Det er da heller ikke alle S-vælgere, som er modstandere af lettelser i topskatten. I Kantar Gallup-målingen svarer 12 procent af de socialdemokratiske vælgere, at det er mere sandsynligt, at de også stemmer på partiet ved næste valg, hvis der skal betales mindre i topskat.