Nyheder18. september 2023

Ny koncept på vej: Nu kan demente få gavn af biograftur

Snart kan mennesker med demens og deres pårørende opleve særlige demensvenlige filmvisninger
Senior Couple Watching Film In Cinema
Snart kan mennesker med demens og deres pårørende opleve særlige filmvisninger. OBS! Dette billede viser ikke et ældre par, der har demens.
 Modelfoto: Colourbox

Snart kan mennesker med demens og deres pårørende opleve særlige demensvenlige filmvisninger i deres lokale biograf.

Det skriver Det Danske Filminstitut i en pressemeddelelse.

Konceptet hedder ErindringsBio og er et filmtilbud til mennesker med let til moderat demens.

Konceptet er blevet testet i et par år, men fra 1. oktober bliver ErindringsBio et tilbud til alle landets biografer.

Ifølge Christine Bøge Lejre, der er projektleder på ErindringsBio, er tanken, at filmforestillingerne blandt andet skal fremkalde minder hos mennesker med demens.

- Filmene skal gerne sætte gang i nogle erindringer. De skal på den måde bruges som udgangspunkt til at tage en snak om sit eget liv, siger hun.

Når filmen er slut, bliver der delt foldere ud til publikum med billeder fra filmen og spørgsmål, som skal inspirere til samtale, tilføjer hun.

Tilbuddet består af dokumentarfilm fra 1950’erne til 1970’erne, der er særligt udvalgt og målrettet mennesker med demens.

Det er som regel de pårørende eller plejepersonale, der følger de demensramte hen til biografen og ledsager dem.

Ifølge Else Hansen, der demensfaglig funktionschef i Alzheimerforeningen, vil tilbuddet kunne have stor betydning for mennesker med demens.

- Der er en kombination af lyde, billeder og minder, der sætter erindringslivet i gang igen. Det er ofte korttidshukommelsen, der rammes, så de minder og oplevelser, der ligger langt tilbage, der er lagret i hukommelsen, bliver fundet frem igen.

Hun fortæller, at foreningen alene har fået gode tilbagemeldinger og peger på, at tilbuddet vil kunne forbedre livskvaliteten hos mennesker med demens.

- En person med demens kan have svært ved at fastholde sig selv og sin betydning, men på den her måde bliver de mindet om, hvem de var engang og stadig er, og det kan have stor betydning for dem, forklarer Else Hansen.

Demens kan komme til udtryk på mange forskellige måder, men overordnet er det især korttidshukommelsen, der rammes.

Man regner med, at der er omkring 90.000, der har en demenssygdom i Danmark, men det er kun omkring 40.000 der har fået stillet diagnosen.

Sponsoreret indhold