Nyheder7. september 2022

Nu stiger transporten på strøm også

En gennemsnitshusstand skal betale 125 kroner mere om året i tariffer for at drive det danske elnet.
Det er ikke gratis at drive det danske elnet, og det er elkunderne, der betaler for det. Det sker via de såkaldte forbrugstariffer, der stiger med 3,1 øre per kilowattime næste år.
Det er ikke gratis at drive det danske elnet, og det er elkunderne, der betaler for det. Det sker via de såkaldte forbrugstariffer, der stiger med 3,1 øre per kilowattime næste år.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De fleste har nok opdaget, at elregningen er blevet væsentligt højere hen over det seneste år som følge af de højere energipriser.

Men nu sker der også en stigning i den såkaldte forbrugstarif, som lægges oven i kilowattprisen som betaling for, at Energinet leverer strømmen fra kraftværk eller vindmølle og hen til din stikkontakt.

Forbrugstariffen for 2023 er fastsat til 14,3 øre per kilowatt-time, hvilket svarer til en stigning på 3,1 øre eller 28 procent.

Selv om det ikke lyder af meget, så løber det alligevel op i omkring 125 kroner ekstra for en gennemsnitshusstand. Og for virksomheder, der bruger rigtig meget strøm, kan der være tale om ekstraudgifter for flere hundrede tusinde kroner.

Det er blandt andet den grønne omstilling, der er skyld i de stigende tariffer, fortæller Marie Budtz, der er afdelingsleder i Energinet.

- Mange vind- og solanlæg, der bliver placeret langt væk fra forbrug, skal kobles på nettet, og strømmen videretransporteres hen til forbrugerne. Det er alt sammen med til at hæve prisen for, at Energinet kan drive og udvikle energisystemet og sikre stabil forsyning til danskerne, siger hun i en pressemeddelelse.

Energinets drift skal hvile i sig selv, og derfor skal forbrugstariffen modsvare de faktiske udgifter til at drive og udvikle elnettet.

Der er dog indført lovkrav om, at Energinet skal polstres økonomisk, så man bedre kan modstå udsving i udgifterne. Det er i sig selv medvirkende til at øge forbrugstariffen med 1,5 øre per kilowatt-time næste år.

Sponsoreret indhold