Nyheder1. november 2023

Nu skal det være slut med tv og tablets til småbørn

Børn under to år skal kun i helt særlige tilfælde bruge skærme i dagtilbud, fremgår det af ny politisk aftale
Ifølge børne- og undervisningsminsiteren Mattias Tesfaye er der ikke tale om et decideret forbud, men en "restriktiv tilgang".
Ifølge børne- og undervisningsminsiteren Mattias Tesfaye er der ikke tale om et decideret forbud, men en "restriktiv tilgang".
 Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Børn skal fremover bruge mindre tid på at kigge på tablets og andre skærme, når de er i dagtilbud.

Det er formålet med en ny politisk aftale, som et bredt flertal på Christiansborg står bag.

Aftalen gælder også for private pasningsordninger, skriver Børne- og Undervisningsministeriet onsdag i en pressemeddelelse.

Der vil ikke være tale om et decideret forbud mod for eksempel tv og tablets. Men tilgangen vil være "restriktiv", slår børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) fast.

- Jeg er alvorligt bekymret for børn og unges stigende skærmbrug. Det gælder særligt de yngste børn. Derfor er jeg glad for denne aftale, der skal sikre, at lovgivningen understøtter personalets gode pædagogiske arbejde med børnene ansigt til ansigt.

- Med aftalen får vi en langt mere restriktiv tilgang til skærme - særligt for de mindste i vuggestuer og dagpleje, siger Mattias Tesfaye i pressemeddelelsen.

Konkret er aftalepartierne blevet enige om to principper for brugen af skærme i dagtilbud og pasningsordninger.

De skal danne grundlag for et lovforslag, som vil blive fremlagt på et senere tidspunkt.

Det første princip handler om børn under to år. Her skal digitale redskaber som mobiltelefoner, tv og tablets kun bruges i helt særlige tilfælde.

Det kan være i forbindelse med pasning af børn, som har handicap, eller som har kognitive udfordringer.

Det andet princip handler om børn mellem tre og fem år. Her vil kravet være, at det skal kunne begrundes fagligt, hvis børnene skal gives adgang til skærme.

Bag aftalen står regeringen og seks partier fra oppositionen. Det er Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige.

Aftalen kommer, efter at Sundhedsstyrelsen i begyndelsen af oktober kom med en række anbefalinger for børns skærmforbrug.

En af dem lød, at børn under to år slet ikke bør bruge skærme, medmindre det sker sammen med en voksen.

Enhedslistens børneordfører, Anne Hegelund, ser den nye aftale som en fremtidssikring af kvaliteten for pasning af børn.

- Vi er heldigvis meget langt fra en virkelighed, hvor børn sidder klistret til skærme i landets daginstitutioner, og aftalens nye forsigtighedsprincip er med til at sikre, at vi heller ikke ender der, siger hun.

Børne- og Undervisningsministeriet forventer, at et forslag vil kunne fremsættes i februar 2024. Målet vil være, at loven kan træde i kraft 1. juli samme år.

Sponsoreret indhold