Nyheder3. august 2023

Nu reagerer Mette Frederiksen: - Bøger skal læses, ikke brændes

Det kan have konsekvenser for både sikkerheden og det internationale samarbejde, at koranen bliver brændt af, lyder det fra statsministeren
Danmarks statsminister bryder sig ikke om afbrændinger af bøger. Og hun mener ikke, at et forbud mod at brænde religiøse skrifter vil kunne betegnes som en indskærpelse af ytringsfriheden 
Danmarks statsminister bryder sig ikke om afbrændinger af bøger. Og hun mener ikke, at et forbud mod at brænde religiøse skrifter vil kunne betegnes som en indskærpelse af ytringsfriheden
 Foto: Ritzau Scanpix

Det er ikke en ytring at brænde bøger, og derfor er det heller ikke en indskærpelse af ytringsfriheden, hvis det bliver ulovligt at brænde religiøse skrifter, siger statsminister Mette Frederiksen (S) til Weekendavisen.

- Jeg kan ikke lide, at man brænder bøger af. Og indtil for ganske få år siden kunne man heller ikke gøre det omkostningsfrit i Danmark.

- Så der er mange forskellige aspekter i det her, men det, at vi er i en ny geopolitisk virkelighed, spiller selvfølgelig ind, siger statsministeren.

Blander sig for første gang

Det er første gang, Mette Frederiksen blander sig i debatten om afbrændinger af koraner foran ambassader, efter udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) søndag kom med meldingen om, at regeringen vil finde et "juridisk værktøj", der kan forhindre, at det sker.

Det, at Danmark og Sverige er de eneste lande, der tillader afbrænding af religiøse skrifter, betyder, at det kan have "sikkerhedsmæssige konsekvenser". Den geopolitiske virkelighed har nemlig ændret sig, fastslår regeringen.

Også risikoen for at blive isoleret på den internationale scene er problematisk lige nu, mener Mette Frederiksen, fordi Danmark bruger mange kræfter på at opbygge partnerskaber og alliancer.

Der skal nemlig ifølge hende gerne findes en løsning på krigen i Ukraine, og det at Vesten mister indflydelse i verden.

Opdateres...

Sponsoreret indhold