Nu er dommen faldet over verdens største narkobaron

MEGA

El Chapo. Den verdenskendte narkobaron er i dag i USA blevet dømt skyldig i alle ti anklagepunkter mod ham. 

I flere årtier har El Chapo, hvis borgerlige navn er Joaquin Guzman Loera, været chefen for det berygtede Sinaloa-kartel i det vestlige Mexico.

Det tog juryen seks dage at votere, inden de nåede frem til deres dom i retssalen i New York. Sammen med sine advokater modtog El Chapo sin dom, som højst sandsynligt vil sende ham direkte til et af USA’s mest topsikrede fængsler i Colorado, der i forvejen huser top-terrorister, bande-bosser, narkobosser og spioner.

Han er blevet kendt skyldig i alle ti anklagepunkter mod ham. Strafudmålingen finder sted den 25. juni, og det ventes, at El Chapo skal tilbringe resten af livet i fængsel uden mulighed for at blive prøveløsladt. 

Retssagen startede i oktober måned sidste år. Utallige vidner er blevet afhørt af anklageren. Dog har El Chapo valgt ikke selv at udtale sig i sagen.

Berygtet narkobaron

De fleste har måske hørt om Pablo Escobar, der blev verdenskendt på at producere, fragte og sælge kokain i mængder, der indbragte ham milliarder af dollars. Netflix har lavet en serie om Escobar, der har været en kæmpe succes. Mindst ligeså succesfuld har serien om El Chapo været, der ligeledes er produceret af Netflix.

El Chapo startede sin karriere ud med at fragte kokain for Escobar, da han var en ung mand. Mexicanerens job var at smugle kokainen fra Colombia igennem Mexico og ind i USA.

En karriere som bondeknægten El Chapo hurtigt fandt ud af, at han var god til. Og her fra tog hans karriere inden for narkoverdenen fart.

El Chapo formåede som ingen anden i Mexico at fragte den colombianske kokain ind over grænsen til USA. Et af hans specialer var at grave tunneler under grænsen. Det blev El Chapos foretrukne form for smuglerrute.

Men han fløj også kokain over grænsen eller gemte den i chilidåser, der blev kørt med lastbiler over grænsen. Iderigdommen for at smugle det dyre hvide pulver var enorm.


Her bliver El Chapo overdraget til de amerikanske myndigheder. Under retssagen i New York har han siddet i et topsikret fængsel på Manhattan. Foto: MEGA

I 2003 vurderede USA’s finansministerium, at El Chapo var den mest magtfulde narkosmugler i verden. For at sætte det i perspektiv rangerede det internationale magasin Forbes El Chapo på listen over de mest indflydelsesrige personer i verden fra 2009 til 2011.

Flugtkongen

Forbes har også givet El Chapo navnet ’Den største narkobaron nogensinde’. Vejen til hans narkoimperium har været brolagt med mord, kidnapninger og bestikkelse viser utallige afhøringer i retssagen mod ham.

To gange er det lykkedes de mexicanske myndigheder at fange El Chapo. I 1993 flygtede narkobossen til Guatemala, da nettet omkring blev strammet. Fem dage nåede han at være i Guatemala, inden han blev pågrebet af politiet.

I 2001 flygtede El Chapo fra fængslet. Her havde han bestukket flere af vagterne til at hjælpe ham med flugten, hvor han blev gemt væk i en vaskevogn og kørt direkte ud i friheden.

Den varede frem til 2014, hvor han igen blev fanget. Her tog den mexicanske regering ingen chancer. Han blev anbragt i et topsikret fængsel i Mazatlan. Men El Chapo havde ingen intentioner om at blive fængslet, hvor han risikerede at blive udleveret til retsforfølgelse i USA.

Blot et år efter flygtede han igen. Denne gang havde nogle af hans narko-soldater købt en grund halvanden kilometer fra fængslet. Her gravede de efter El Chapos instrukser en tunnel, der løb direkte ind til El Chapos celle. Under retssagen har flere vidner aflagt vindeforklaring om flugten. Her havde El Chapos kone smuglet et løbeur ind til for at bestemme hans nøjagtige gps-location.

I cellen havde El Chapo selv gravet et hul ved toilettet. Under toilettet dukkede der en motorcykel op, der kørte narkobossen på skinner gennem tunnelen og ud i friheden.

Den strengeste straf

Lederen af Sinaloa-kartellet havde ikke tænkt sig at blive fanget igen. Han flygtede op i bjergene, hvor han bag en hær af lejemordere og professionelle soldater gemte sig. Alligevel lykkedes det for det mexicanske militær at fange El Chapo. 8. januar 2016 gik den ikke længere. Et år efter blev El Chapo sat på et fly og sendt til USA, hvor han stod over for at blive retsforfulgt af den amerikanske regering for en række alvorlige lovovertrædelser.

I mange narkokartels-bossers verden er udlevering den strengeste straf. Under El Chapos ophold i den mexicanske fængsler har haft en luksus-tilværelse med privat opvartning, der minder om fine hoteller.

Den mulighed har ingen af de udleverede narkobosser haft i USA. Her er de blevet dømt til livstid ofte i nogle af USA’s topsikrede fængsler, hvor de ikke har udsigt løsladelse.

Det bliver højst sandsynligt også El Chapos skæbne efter han har drevet et af verdens største narkoimperier.

Find din favorit kendis her:

Udvalgt til dig
Fra forsiden
Close